“Hé amice, gaan we zo nog richting de golfbaan?” “Nee gozer, we gaan louter pils zuipen”. Gewoon een greep uit een conversatie die u zomaar op kunt vangen terwijl u door Amsterdam Oud-Zuid, Bloemendaal of ’t Gooi banjert. Lopen deze heren rond in een kleurrijke broek van Tommy Hilfiger, loafers/bootschoenen of een overhemd met een paardje (Polo Ralph Lauren) op de borst, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met een kakker.

De ‘kakker’

Iedere sociale kring heeft zo zijn eigen voorkeuren als het aankomt op kleding- en naamkeuze, haardracht en materialisme. Dit soort factoren kunnen al gemakkelijk weggeven uit wat voor nest je komt.

Kakker

Vloeiend Nederlands spreken staat hoog in het vaandel. Meestal een beetje té, waardoor het klinkt alsof ze constant een gloeiendhete aardappel in de keel hebben. Onder de mannelijke amices is gel een veel gebruikt middel om hun haar zo glad en strak mogelijk te houden.

Buiten het uiterlijk bevinden ze zich voornamelijk in de contreien van andere kakkers. Soort zoekt soort laten we maar zeggen. De term ‘kakker’ mag dan wel Nederlands zijn, maar dit fenomeen zien we overal ter wereld terug. Van Scandinavië tot Zuid-Spanje: ze zijn overal.

Naamkeuze

Ze heten Lodewijk, Coenraad, Clemens, Roderick, Laurens, Jan-Pieter, Olivier, Marnix, Boudewijn, Peter-Paul. Bij de dames zul je namen horen als Anne-fleur, Constance, Willemijn, of Quirine. Dubbele namen zijn in ieder geval erg populair. In dit welvarende gemeenschap zul je niet snel een Dylano of een Deborah treffen.

Na hun VWO-diploma te hebben behaald gaan ze doorstuderen, op de Universiteit of een Hogeschool. Vanaf dat moment sluiten ze zich aan bij een studentenvereniging en worden ze ‘feuten’. Om vervolgens na hun studie het bedrijfsleven in te duiken, waar ze bovenmodaal gaan verdienen. Net als pappie en mammie.

De sport naar keuze is vooral hockey, golf of tennis. Dit is hun natuurlijke habitat. Tijdens de derde helft wordt er bier gezopen, terwijl de dames zich aan de Hugo wijn vastklampen. Ze wonen van Bloemendaal tot Naarden, maar de meeste zijn toch wel woonachtig te Amsterdam. Ofwel het reservaat.

‘De kakker’ rijdt rond in een Porsche en kan geen genoeg krijgen van merken als Burberry, Polo Ralph Lauren, Tommy Hilfiger en Lacoste. Een bepaalde vorm van decadent gedrag valt ook hier en daar op te merken.