Na een 12 jaar durende juridische strijd te voeren met het voedingsmiddelenconcern Nestlé, is eindelijk het eindoordeel gevallen. Ex-werknemer Yasmine Motarjemi heeft de rechtszaak tegen haar oude werkgever gewonnen en ontvangt een schadevergoeding dat gelijkstaat aan negen jaar aan misgelopen loon.

Vier jaar lang vernederd omdat ze ’te kritisch’ zou zijn over de misstanden binnen de organisatie

Het verhaal speelde al vanaf 2006. Motarjemi was destijds hoofd voedselveiligheid bij Nestlé waar ze waarschuwde geregeld over de voedselveiligheid binnen het bedrijf, waarna haar collega’s volgens haar begonnen te pesten omdat ze werd gezien als ’te kritisch’. Deze vernedering heeft vier jaar lang geduurd, totdat de vrouw in 2010 werd ontslagen. Dit tafereel heeft uiteindelijk tot psychische schade geleidt, tot op het punt dat de voormalige topvrouw na haar ontslag geforceerd een arbeidsongeschiktheidspensioen moest aanvragen. Een jaar later, in 2011, heeft ze Nestlé aangeklaagd.

Ondertussen zijn we 12 jaar verder en is er eindelijk een vonnis. De rechtbank vindt dat Nestlé verantwoordelijk is voor het vernietigen van de carrière van de ex-werknemer. Hoewel ze mag rekenen op een flink bedrag, draaide het volgens Motarjemi niet om om het geld. “Mijn rechtszaak tegen Nestlé ging nooit over geld. Ik wilde dat een rechtbank het onrecht erkende dat mij was aangedaan.”, meent ze.

€ 2 miljoen aan schadevergoeding

De advocaat van Motarjemi, Mathilde Bessonnet, stelt dat uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat er wordt erkend dat Yasmine Motarjemi’s carrière is vernietigd en Nestlé daar voor de volle 100% verantwoordelijk voor is. “Nestlé moet mijn cliënt de gehele gederfde loonsom met terugwerkende kracht betalen, vanaf het moment van beëindiging tot aan de pensionering”, legt Bessonnet uit aan de Zwitserse krant Tages-Anzeiger.

Nestlé heeft via een woordvoerder laten weten de dergelijke beschuldigingen zeer serieus te nemen en daardoor hebben besloten ook niet in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank: “We betreuren oprecht de bijna 12 jaar durende rechtszaak en willen deze juridische zaak definitief afsluiten.” Het totaalbedrag van de schadevergoeding en het loon komt neer op zo’n € 2 miljoen.