Het is bijna weer zover. Samsung moet zichzelf weer bewijzen en iedere Android-fan is benieuwd of de Galaxy S23 de voorgaande editie zal overtreffen. Hoewel dit over het algemeen een persoonlijke kwestie is, aangezien iedereen zijn voorkeuren en maatstaven heeft, zal de nieuwste editie van de Galaxy-lijn duurder zijn dan de voorgaande versies, met de Ultra als paradepaardje.

Nieuwste Samsung Galaxy S23

Doorgaans brengt Samsung nieuwe Galaxy S-apparaten uit in de eerste paar maanden van het jaar en zal zich waarschijnlijk wederom vastklampen aan dit schema. De volgende Samsung Unpacked is gepland voor 1 februari (19:00 uur Nederlandse tijd), waarbij de meeste ogen gerucht zullen zijn op de Galaxy S23. De officiële presentatie vindt later vanavond dus pas plaats, maar zo goed als alle specificaties liggen al op straat.

De Chinese microblogwebsite Weibo plaatste betrouwbare geruchten over de batterij van de nieuwe Galaxy S smartphones. Zo zou de batterijcapaciteit van het standaardmodel 3.900 mAh zijn, een upgrade van 200 mAh meer in vergelijking met de Galaxy S22. Verder ontvangt de Galaxy S23 zijn energie uit een Snapdragon 8 Gen 2-chip, momenteel de meest krachtige processor voor Android-smartphones.

Het instaptoestel wordt wederom voorzien van een 6,1 inch-oled-display, de Samsung Galaxy S23 Plus beschikt over een display van 6,6 inch en de grootste, de Galaxy S23 Ultra, bevat een display van 6,8 inch. Deze schermen beschikken over een piekhelderheid van 1750ni, de hoogste helderheid van een Samsungs tot dusver.

Volgens de gelekte berichten zullen de verschillen tussen de drie versies, de standaard, de Plus en de Ultra, niet al te groot zijn, waardoor we het kunnen zien als een evolutie in plaats van een revolutie.

Design van de Galaxy S23

Qua design hoeft u al helemaal geen grote veranderingen verachten, alleen de Ultra krijgt een iets ander design, plus een aantal extra’s. Deze wordt namelijk uitgerust met een nieuwe 200 megapixel-camera, die vooral in het donker beter moet presteren, een ingebouwde S Pen, waar (aan)tekeningen mee gemaakt kunnen worden, en 256 GB aan opslagruimte. Of zelfs 1TB aan opslag, aldus Dohyun Kim, die wel vaker betrouwbare lekken deelt.

Prijzen schieten omhoog

Helaas voor de consument lijken de prijzen wel flink in de lift te gaan. Tuurlijk, de verbeterde versie zullen altijd duurder zijn, maar Samsung berekend ook de kosten door de hoge materiaalkosten én inflatie. Per stuk worden de toestellen waarschijnlijk zo’n paar € 100 duurder dan de voorgangers, waardoor de prijs van de Ultra bijvoorbeeld neer zal komen op ruim € 1.500.