Klimaatplannen moeten ervoor zorgen dat wij als mensen op deze planeet steeds minder uitstoten en minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, maar ondanks dat floreert het van origine Nederlandse Shell, het grootste energiebedrijf van Europa. De oorlog in Oekraïne is een en al tragedie, maar voor de winst van Shell kwam het goed uit aangezien de prijzen van van olie en gas door het dak gingen nadat veel bedrijven en landen banden verbroken met Russische gas- en olieconcerns, zoals staatsbedrijf Gazprom.

Hoge olie- en gasprijzen

Dankzij deze hoge olie- en gasprijzen maakte het concern in 2022 bijna € 39,9 miljard winst, € 20 miljard meer dan afgelopen jaar: een verdubbeling. 2022 zal in de boeken gaan als één van de meest succesvolle jaren in het 125-jarig bestaan.

Shell is hierop uiteraard geen uitzondering, want in totaal draaide de wereldwijde olieconcerns tezamen € 260 miljard winst. Saudi Aramco had het grootste winstbedrag: 19,7 miljard euro – op basis van de eerste negen maanden. Daarna volgt ExxonMobil. Deze Amerikaanse branchegenoot maakte onlangs bekend een een recordwinst van $ 56 miljard, omgerekend circa € 50,9 miljard werd geboekt.

En daar is de regering niet blij mee, want het oliebedrijf zou net als een aantal anderen woekerwinsten behalen over de rug van de consument. Dat terwijl topbestuurders en aandeelhouders rijkelijk beloond worden. Dit is vanzelfsprekend geen trend op het Noord-Amerikaanse continent, want in Europa liggen oliebedrijven onder vuur omdat ze teveel zouden profiteren van de oorlog in Oekraïne. Maar goed, wanneer liggen olie- en gasbedrijven niet onder vuur?

Ondertussen uiten klimaatorganisaties ook hun kritiek. Ze reageerde Caroline Luc, parlementslid van de Groene Partij van Engeland en Wales, ook op het nieuws: “Shell zijn klimaatcriminelen – vervuilen onze planeet en ontsnappen met de hoogste winsten *ooit*. Toch is onze regering hun medeplichtige – ze houden meer klimaat vast – maken fossiele brandstoffen kapot en overhandigen een weggeefactie voor gas. Voor een leefbare toekomst moeten we fossiele brandstoffen voorgoed uitbannen.”

Afgelopen jaar was het eerste jaar waarbij Shell op papier niet meer Nederlands, maar Brits. Ook vond er een reorganisatie plaats en nam Wael Sawan het stokje over van voormalig CEO Ben van Beurden. Deze laatstgenoemde was al sinds 2014 chief executive officer en in 2018 harkte hij een jaarsalaris binnen van € 20,1 miljoen.

In Groot-Brittannië en de Europese Unie moeten energiebedrijven deels inkomstenbelasting afstaan, waarvoor het olie- en gasbedrijf € 2 miljard opzij zet. Verder schroeft het nu Britse bedrijf het dividend met 15% op en koopt voor $4 miljard eigen aandelen in.