De meesten toeristen zullen ongetwijfeld landen op Bangkok Suvarnabhumi Airport, het grootste en drukste vliegveld van Thailand, maar binnenkort zal die misschien overklast worden door Eastern Aviation City, ofwel een ‘luchtvaartstad’ in plaats van slechts een vliegveld.

Belangrijk vliegveld uit de Vietnamoorlog gaat omgebouwd worden tot ‘luchtvaartstad’

U-Taphao is een openbare luchthaven die de steden Rayong en Pattaya in Thailand bedient. Gelegen in de zuidelijke regio van het Aziatische land is het een populaire plek voor toeristen om hun vakantie in het verre oosten te beginnen én het wordt gezien als een alternatieve internationale toegangspoort, vanwege de relatieve nabijheid van de hoofdstad.

Vliegveld Thailand

In het verleden speelde de luchtvaartlocatie een belangrijke rol. U-Taphao werd namelijk gebouwd door de Verenigde Staten om bommenwerpers te huisvesten voor missies niet alleen in Vietnam, maar ook buurlanden Laos en Cambodja gedurende de oorlog in Vietnam die begon op 1 nov 1955 en eindigde op 30 apr 1975. De bouwwerkzaamheden gingen op 15 oktober 1965 van start en een jaar later, op 2 juni 1966, was het project voltooid.

Volgens persbureau Reuters heeft de Thaise regering ฿ 290 miljard, omgerekend € 8,12 miljard, gereserveerd om de U-Tapao-luchthaven te transformeren in een heuse luchthavenstad. Naar verluidt zal de constructie begin dit jaar aan beginnen en in de eerste vijf jaar zal het 15.600 extra banen opleveren. En daarna de groei van de Thaise luchtvaartindustrie stimuleren, suggereert regeringswoordvoerster Tipanan Sirichana in een verklaring.

Jaarlijks moet het vliegveld tussen de 60 miljoen en 75 miljoen passagiers gaan verwelkomen. Dat is iets minder dan drie keer de hoeveelheid passagier die jaarlijks van en naar Schiphol vliegen.

De nieuwe internationale luchthaven in Thailand moet verbonden worden met een budgetterminal, de Don Muang-luchthaven en de belangrijkste Suvarnabhumi-luchthaven van het land. Het zal 1,040 hectare beslaan en uit de eerste conceptbeelden oogt het geheel hypermodern, terwijl de ontwikkelaar, wereldwijd ontwerp- en adviesbureau One Works, ook kleurrijke delen van de Thaise cultuur zal gaan toepassen.

Thailand vliegveld

Zo is het exterieur van een van de terminals geïnspireerd op de traditionele visnetten in de nabijgelegen kustplaatsen en het interieur wordt voorzien van vele (dak)ramen en groen. Het doel? “Het creëren van een uitnodigende omgeving waar de passagier kan ontspannen en de mensgerichte diensten en cultuur van Thailand kan waarderen als onderdeel van hun reis”, aldus het bedrijf in een verklaring.