De 77-jarige Vince McMahon heeft besloten om de worstelgigant World Wrestling Entertainment Inc. – veelal afgekort tot WWE – te verkopen voor een kleine $ 9 miljard (€ 8,44 miljard). De aandelen van WWE zijn dit jaar met 30% gestegen, onder andere door speculatie over een nieuwe eigenaar.

Na een jaar er tussenuit te zijn, is McMahon teruggekeerd

U hoort het goed: meerderheidsaandeelhouder van WWE, Vince McMahon, gaat het bedrijf verkopen! Sinds begin dit jaar heeft hij weer de leiding over de worstelgigant, na het bedrijf een jaar verlaten te hebben toen er bekend werd dat hij miljoenen zou hebben betaald om claims van seksueel wangedrag te schikken. Zijn dochter, Stephanie McMahon, was co-CEO en voorzitter tot hij wederkeerde.

De lijst met potentiële kopers voor de WWE bestaat uit Endeavour Group Holdings Inc. – de eigenaar van Ultimate Fighting Championship (UFC), evenals investeerders uit het Midden-Oosten die al grote investeringen hebben gedaan in golf en voetbal. Endeavour zal gebruik moeten maken van financiële hulp van een derde partij, omdat hun marktkapitalisatie van $ 10,4 miljard maar net wat meer is dan McMahon wil ontvangen voor WWE. Echter heeft het bedrijf al laten zien dat het een sportmediabedrijf kan integreren en laten groeien met UFC.

Ook zijn er geïnteresseerden uit Saoedi-Arabië, ze beginnen daar namelijk al meer te investeren in media en entertainment en hebben bijvoorbeeld interesse in het kopen van Formule 1. WWE Chief Executive Officer Nick Khan verwierp vorige maand een rapport dat de Saoedi’s al een deal zouden hebben om het bedrijf te kopen, deze informatie was onjuist volgens hem.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WWE (@wwe)

TV-deals en overeenkomsten

WWE bevindt zich op dit moment in de beginfase van de onderhandelingen over zijn volgende tv-deals. Ze zouden hun huidige overeenkomsten met Fox en Comcast kunnen verlengen. Echter kunnen geïnteresseerde mediabedrijven dit moment ook gebruiken om het hele bedrijf te kopen. WWE is een van de meest populaire trekkingen voor de streamingdienst Peacock van Comcast.

Toch wordt het voor Vince McMahon lastig om zijn imperium te verkopen voor de gewenste prijs van $ 9 miljard, gezien de instabiele wereldeconomie en stijgende rentetarieven. De prijs komt neer op ongeveer zeven keer de omzet die WWE vorig jaar draaide, $ 1,23 miljard, wat aan de hoge kant is voor een entertainmentbedrijf.