Professionals kunnen niet om het overhemd heen. Dit kledingstuk heeft zich ruimschoots bewezen als een musthave voor iedere man die een verfijnde indruk wil maken. Toch is het stijlvol dragen van een overhemd lang niet altijd vanzelfsprekend. Hier volgen 6 tips om in het achterhoofd te houden bij het kopen van nieuwe overhemden:

1. Investeer in een overhemd met een goede fit en pasvorm

Het overhemd moet passen bij je lichaamsbouw. Dit houdt in dat het shirt niet te strak of te los zit. De mouwen rusten netjes op de pols en de kraag zit niet te los of te strak om je hals. Tegenwoordig zijn Slim-Fit overhemden populair omdat ze je contouren laten zien. Dit geeft je een vlotte en moderne uitstraling. Doordat er meestal elastaan (stretch) door het katoen is geweven, beweegt de stof mee en knelt het niet. Bezoek eens een kleermaker om je overhemden op maat te maken.

2. Kies een boord die past bij de gelegenheid

Het is gebruikelijk dat de boord van het overhemd gevouwen en strak rondom je hals zit. De boordpunten steken daarbij niet naar buiten. Het soort boord is ook bepalend voor je uitstraling. Op dit moment is de wide-spread boord populair. Door de ruimte tussen de punten is het zijn je stropdassen beter zichtbaar. Een button-down boord is vooral geschikt voor informelere gelegenheden waarbij een stropdas niet nodig is. Door de knopen blijft de kraag op z’n plek.

3. Weet wat je draagt

Het overgrote gedeelte van de overhemden zijn gemaakt van katoen. Het is namelijk een sterk en luchtig materiaal dat eenvoudig te onderhouden is. Toch is het de moeite waard om andere stoffen te verkennen. Zo zijn linnen overhemden ideaal voor tijdens de zomer omdat ze koel blijven en geen geuren vasthouden door de antibacteriële eigenschappen. Zoek je iets voor de winter? Dan is de dikke en warme stof van flanel overhemden zeker het overwegen waard.

4. Experimenteer met kleuren en patronen

De meeste outfits voor mannen bestaan uit neutrale kleuren zoals wit, grijs, zwart, beige en donkerblauw. Toch is het tegenwoordig gebruikelijk hiervan af te wijken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van pastelkleuren of opvallende patronen. Het eindresultaat zijn speelse outfits met verrassende verfijning. Zo is een gestreept overhemd met donker pak nog steeds klassiek. Een gebloemd overhemd in combinatie met een lichte broek is gewaagder, maar erg stijlvol.

5. Let goed op de details

Het zijn de kleine details die het verschil maken. Overweeg eens knopen die contrasteren met de kleur van het overhemd, bijvoorbeeld witte knopen op een donkerblauw overhemd. Contrasterende stoffen staan ook stijlvol in de kraag, biezen en manchetten. Voor extra verfijning kun je ook gepersonaliseerde monogrammen in je overhemd laten zetten. Dit is ook handig wanneer je op reis bent. Bij ruime overhemden kun je figuurnaden laten zetten om het af te slanken en moderniseren.

6. Wees voorzichtig met accessoires

Een mooi horloge staat nooit verkeerd, maar pas wel op dat je het evenwicht bewaard. Zodra je te veel sieraden draagt, zal je outfit onnodig druk en overweldigend zijn. Bij twijfel, kies voor eenvoud en kwaliteit. Een klassieke leren riem in combinatie met bijpassende herenschoenen maken een outfit helemaal af. Daarnaast zijn manchetknopen of dasspelden verfijnde accessoires die je uitstekend kunt dragen in combinatie met een verzorgd overhemd.