De meeste bezorgers van filialen als Thuisbezorgd en Deliveroo verdienen nou niet per se de hoofdprijs voor hun werkzaamheden. De werknemers zijn voornamelijk freelancer en worden betaald per bezorging die ze afronden. Dit verdienmodel bracht Uber Eats-bezorger Sam Lyon echter tot ideeën.

De Uber Eats Challenge

De 26-jarige Amerikaan Sam Lyon kwam op dit idee tijdens de pandemie. Doordat alles stil lag kwam hij maar niet aan het werk. Hij kwam toen op het idee om de Uber Eats Challenge te beginnen: zo veel mogelijk maaltijden bezorgen, om daarmee zo veel mogelijk geld te verdienen.

Werknemers van Uber Eats mogen 12 uur per dag online zijn, dus werkte Sam de volle 12 uur per dag en zeven dagen per week. Deze ‘challenge’ heeft Lyon een maand lang uitgevoerd. Uiteindelijk heeft hij daar $ 8.357 mee verdiend, wat zou betekenen dat als hij dit elke maand zou volhouden, hij uiteindelijk boven de $ 100.000 uitkomt.

Uber Eats

De kosten die Sam Lyon voor Uber Eats maakt met het rijden zouden met deze uren uitkomen op $ 600 per maand aan benzine en een belastingafdrage van 30 % – wat neerkomt op $ 3.000 – naast het onderhouden van zijn auto. Zijn geschatte nettosalaris komt daarom ook uit op ongeveer € 5.396.

Geen gezond werkpatroon

Een gezonde challenge is het zeker niet. Experts geven aan dat zo lang achter elkaar rijden niet goed is voor de gezondheid. Dit kan op lange termijn voor fysieke en mentale problemen zorgen, waaronder ernstige vermoeidheid. Er zijn zelfs bezorgers die door hun slechte werkomstandigheden zichzelf het leven hebben ontnomen. Het is nu ook illegaal om in de Verenigde Staten meer als 60 uur te werken, om dat soort extreme situaties te voorkomen.

Lyon heeft tijdens de challenge wel 8.000 kilometer gereden en 800 maaltijden bezorgd aan zijn klanten. En hoewel het niet precies duidelijk is wat de kosten voor een Uber Eats-bezorger precies zijn, kunnen we wel stellen dat het bedrag toch minder is als dat het lijkt. Hij heeft ook een goed deel van zijn loon te danken aan de fooien die hij heeft mogen ontvangen.

Gezien Sam Lyon niet stinkend rijk geworden is aan een maand lang keihard werken, raden wij het dus ook zeker af om zijn challenge na te doen. Zeven dagen per week 12 uur lang achter elkaar bezorgen is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid, het maakt men ook geen miljonair.

Als u toch benieuwd bent naar het avontuur van Lyon, kijk dan vooral de video hieronder: