Kerken, fabrieken, boerderijen en wijnsilo’s. Stuk voor stuk gebouwen die de afgelopen tijd steeds vaker worden omgebouwd tot in het oog springende woonhuizen. In het Oostelijk Havengebied op het op Cruquiuseiland te Amsterdam zijn drie voormalige wijnsilo’s een transformatie ondergaan en vervolgens aangeboden op Funda. Alle objecten zijn inmiddels verkocht.

Amsterdamse wijnsilo’s hebben nieuwe functie

Als je op zoek bent naar een authentieke woning, zoek dan niet verder. Niet alleen de witte objecten zelf vallen op, vanuit het interieur heeft de koper een uniek 360-graden uitzicht over de hoofdstad. Helemaal als we onszelf verplaatsen naar één van de dakterrassen met houten vloeronderdelen. Het woonoppervlakte beslaat 152 m2 en de woningen bevinden zich toepasselijk op de Wijnsilostraat.

Wijnsilo-Amsterdam-06

Op deze locatie stonden in de geschiedenis de de wijnterminal van Roders. “Het industrieel erfgoed, dat vanwege bouwwerkzaamheden op Cruquius verloren dreigden te gaan, is op een unieke manier bewaard gebleven.” Dat is terug te zien aan het restaurant van de Harbour Club én aan het nieuwbouw gedeelte, waar deze silo’s eveneens deel van uitmaken.

Drie van de vijf wijnsilo’s zijn getransformeerd tot villa’s en deze zijn allemaal 10 meter hoog. Toen een wetswijziging ervoor zorgde dat wijn niet meer hierin mocht worden opgeslagen, gingen ontwikkelaars ermee aan de gang. En het resultaat mag er zijn. Met vijf kamers, waaronder drie slaapkamer, fungeren de panden als luxueuze eengezinswoningen. Architectenbureau LEVS liet zich inspireren door het “industriële en nautische verleden” van deze locatie, waardoor de authentieke ronde vorm en de witte kleur bewaard is gebleven.

Eind januari open huis

Om alle drie woonlagen te bereiken kunt u de benenwagen laten rusten, want er is gewoon een lift aanwezig. Hoewel de afbeeldingen op Funda tot de verbeelding speken, is dit niet de definitieve samenstelling. De koper kan het interieur naar eigen smaak laten samenstellen.

wijnsilo's

Bij een exclusieve woning hoort uiteraard een exclusief prijskaartje: € 1.295.000, omgerekend € 8.520 per vierkante meter. Althans, dat is de vanafprijs.