Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de huizenprijzen in de afgelopen jaren enorm gestegen, uiteraard met name in de hoofdstad Londen. Geen wonder dat het duurste huis van het land – en op het moment zelfs van de hele wereld – hier gevestigd is. We hebben het over een wit herenhuis genaamd ‘The Holme’, een historisch en architectonisch meesterwerk.

The Holme

Op eerste ogenblik zult u misschien even denken aan het Witte Huis in de Verenigde Staten. De architectuur die uit 1818 stamt vormt namelijk een heel officiële, bijna presidentiële sfeer. De locatie is fantastisch: het gebouw is gelegen vlakbij Hyde Park in het westen van de hoofdstad.

Het herenhuis heeft wel bijna 2.700 m² aan woonruimte en het gebouw is gelegen op vier hectare grond. Deze ruimte omvat wel 40 slaapkamers, evenals acht garages, een tennisbaan, een bibliotheek, een sauna en een grote eetzaal. Mocht het pand voor de vraagprijs van £ 250 miljoen, omgerekend € 284 miljoen weggaan, wordt het volgens Robb Report in één klap ’s werelds duurste woning.

Het volledige landgoed met twee verdiepingen dateert uit de 19e eeuw. Het is ontworpen door Engelsman Decimus Burton en gebouwd door zijn vader James Burton. Dit prachtige pand is omgeven door sierlijke vijver en weelderige, uitgestrekte gazons.

De achtergevel van het pand heeft velen gelijkenissen met het Witte Huis in Washington D.C. “Het is het Britse Witte Huis. Het is heel bijzonder omdat het het meer eromheen heeft, de eindeloze gazons en deze prachtige achtergevel die op het Witte Huis lijkt. Het is de meest ongelooflijke eigenschap”, vertelde een bron aan The Evening Standard.

Saoedische koninklijke familie

In 1998 kocht de Saoedische koninklijke familie het Britse pand, waar ze uiteindelijk drie decennia lang de eigenaar van zijn geweest. Maar sinds een verlopen lening van zo’n € 170 miljoen staat de pastorie nu op naam van curatoren, samen met een vliegtuig en een extra woning in New York. Verder is het pand ook ooit in het bezit geweest van de Universiteit van Londen.

Beauchamp Estates en Knight Frank zijn de twee makelaars die verantwoordelijk zijn voor het verkopen van het landgoed. Beiden zijn gespecialiseerd in het verkopen van hoogwaardig onroerend goed. Er wordt verwacht het herenhuis snel zal worden verkocht, ondanks het flinke bedrag dat voor de woning zal moeten worden neergelegd.