De milieuorganisatie Greenpeace vindt dat het afgelopen moet zijn met de ‘schaamteloze’ vluchten die miljonairs maken in privéjets. Uit een inventarisatie van het onderzoeksbureau CE Delft blijkt dat het aantal privé-vluchten in de EU met maar liefst 64 % is toegenomen.

Ondanks klimaatcrisis enorme toename in privévluchten

Momenteel kampen we wereldwijd met een heftige klimaatcrisis. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in Zuid-Europa, waar ze vroeg in het jaar al problemen ervaren met extreme droogtes en zelfs bosbranden. Alle wetenschappers slaan inmiddels alarm dat we snel iets aan deze catastrofe moeten doen, voordat de aarde onbewoonbaar wordt. Een vermindering van de CO2-uitstoot is volgens die wetenschappers dé oplossing om de veranderingen in het klimaat terug te dringen.

Desondanks stappen de meest welvarenden in onze samenleving steeds vaker in een privéjet. Volgens het rapport van CE Delft steeg vanaf Nederlandse luchthavens 12.176 keer een privévliegtuig op in 2022. Dat is een stijging van maar liefst 87 % ten opzichte van 2021! De CO2-uitstoot van alle privé-vluchten vanuit Nederland bedroeg in 2022 bijna 53.000 ton, wat ruim twee keer zoveel is als in 2021.

De meest populaire vluchten bleken naar vakantiebestemmingen te zijn. De top drie in Nederland zijn vooral kortere vluchten als Amsterdam-Londen, Rotterdam-Londen en Amsterdam-Parijs, zelfs wanneer Londen en Parijs met de hogesnelheidstrein makkelijk te bereiken zijn.

Greenpeace wil verbod op privéjets

Een woordvoerder van Greenpeace, Maarten de Zeeuw, is diep teleurgesteld. “Het is schaamteloos dat de allerrijksten te midden van een klimaatcrisis kiezen voor de meest vervuilende manier van reizen. Er moet zo snel mogelijk een verbod op privéjets komen”, zegt hij tegen het AD. Eerder berekende de organisatie Transport & Environment al dat dat een privévlucht per passagier tussen de vijf en 14 keer zo vervuilend is als een commerciële lijnvlucht. Het is zelfs 50 keer zo vervuilend als een trein.

“We kunnen het gewoon niet geloven dat bepaalde mensen hun egotripjes belangrijker vinden dan de staat van ons klimaat,” aldus De Zeeuw. “Wat ons betreft staat dit symbool voor de onrechtvaardigheid in deze wereld. De mensen met het meeste geld en de meeste macht stellen hun plezier en geluk boven dat van anderen, en weigeren verantwoordelijkheid te nemen.” Greenpeace is verbaasd om het feit dat er nog altijd geen regels zijn om het aantal privévluchten te begrenzen.

Voor particuliere vluchten zal de vliegbelasting gaan stijgen, echter vallen privéjets niet onder deze regel. “Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop,” zegt De Zeeuw. Greenpeace doet nu een oproep aan minister Harbers om privéjets te verbieden in Nederland: ze hebben een petitie uitgebracht die ondertussen al 22.000 keer is ondertekend. “3 uurtjes vliegen met een privéjet stoot net zoveel CO2 uit als een gemiddelde EU-inwoner in een heel jaar.”