In Moldavië is de grootste wijnkelder ter wereld te vinden. Milestii Mici is een wijnmakerij die een ondergrondse stad vol met wijnen bezit. De wijnkelder is erkend door het Guinness World Record als grootste wijnkelder waar ook ter wereld.

1,5 miljoen flessen

Naar schatting liggen er rond de 1,5 miljoen flessen, dat goed is voor circa 2000 decaliter. De kelders worden ook wel beschouwd als ondergrondse galerijen. De oppervlakte is zo gigantisch dat wordt aangeraden minstens een fiets te gebruiken om uzelf te verplaatsen mocht u ooit naar binnen gaan. De ondergrondse gangen zijn naar verluidt zo’n 55 kilometer lang. Dus pas op wanneer u iets teveel uit de opgeslagen voorraad drinkt, want voor u het weet bent u de weg kwijt. Letterlijk.

Grootste wijnkelder ter wereld Pure Luxe

De galerij van Milestii Mici heeft haar gothic look te danken aan functie die het vroeger had. De galerijen werden vroeger namelijk gebruikt als mijnen om kalkstenen platen te vervoeren om de hoofdstad Chisinau te herbouwen. De stad die was verwoest door de nazi-overname tijdens de oorlog. Nu de galerij fungeert als wijnkelder is deze open voor publiek.

De straten van de ondergrondse wijnstad

Bezoekers van de wijnstad rijden met hun eigen auto of tour voertuig door de straten van de ondergrondse stad. Wanneer bezoekers op eigen initiatief de stad gaan bezoeken is het gebruiken van een kaart geen overbodige luxe. De gangen van de wijnkelder zijn te herkennen aan straatnamen zoals Cabernet, Aligote en Feteasca.