Instagram is nog steeds een populair platform voor influencers om te posten, al wordt concurrentie van platforms als TikTok wel steeds gevaarlijker voor het van origine fotoplatform. Blijft het voor influencers aantrekkelijk om hun video’s op Instagram te plaatsen?

Geld verdienen op Instagram, hoe werkt dat?

Om te beginnen zijn een aantal verschillende mogelijkheden om geld te verdienen via Instagram. Zo kan men partnerships aangaan met sponsors. Dit wordt echter vaak buiten het platform om geregeld tussen de influencer en de sponsor, waarna er een post verschijnt waar hoogstwaarschijnlijk ‘#ad’ in de hashtags naar voren komt. Dat is tegenwoordig namelijk verplicht bij een samenwerking.

Ook kunnen kijkers van livestreams een Badge kopen om hun favoriete creator te sponsoren. Daarnaast is er de optie om producten te verkopen via Instagram Shop, kunnen influencers een abonnementensysteem maken op hun account en kunnen ze geld verdienen met Instagram Reels Play.

Dat laatste is op het moment van schrijven de enige manier om door Meta, het moederbedrijf van Instagram, betaald te worden. Dit bonussysteem probeert ‘makers’ te beïnvloeden en stimuleren met het maken van originele content. De bonus en het aantal views dat bereikt moet worden, wordt vooraf opgesteld. Als de creator dit bereikt, krijgt hij dit bedrag uitbetaald. Helaas is dit voorlopig enkel beschikbaar in de Verenigde Staten en kan het uitsluitend op uitnodiging.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Instagram (@instagram)

Instagram Reels Play

Het is lastig om één lijn te trekken tussen het aantal views en de bedragen, omdat dit per influencer erg verschilt. Daarnaast zijn de eisen van Meta voor de hoeveelheid views erg verhoogd in 2022. Eerst kon een creator met een miljoen views tussen de $ 800 en $ 1.200 verdienen. Nu moeten ze veel meer kijkers zien te genereren om aan dit bedrag te kunnen komen. Op dit moment moet een influencer zo’n 11 miljoen views krijgen om de bonus van $ 1.200 te kunnen ontvangen.

Echter gaat het niet om één video, maar iedere video die aan de bonusvoorwaarden voldoen. Dus de creators hoeven zich geen zorgen te maken over het moeten genereren van 11 miljoen kijkers op één reel. En wat houden die bonusvoorwaarden in? Een reel zou bijvoorbeeld geen gesponsorde content mogen bevatten om mee te kunnen tellen.

Dus een influencer verdient aan Instagram Reels met één miljoen views zo’n $ 109 op dit moment. Geen echte vetpot dus.