In 2022 steeg het aantal miljoenenwoningen in Nederland voor het negende jaar op rij naar een totaal van bijna 200.000 huizen ter waarde van minstens € 1 miljoen, een stijging van 23.000 miljoenenwoningen. Dat merkt technologiebedrijf Calcasa op. “Aan het eind van 2022 was ongeveer 4,3% van de Nederlandse koopwoningvoorraad een miljoenenwoning.”

Veruit de meeste miljoenenwoningen staan in de hoofdstad

Ieder jaar onderzoekt Calcasa gewoontegetrouw de huizen des lands en zorgen nogal voor wat opschudding met de resultaten. Van alle miljoenenwoningen staat het overal in de hoofdstad Amsterdam: 10%. Met name op de Keizersgracht stikt het van de miljoenenpanden. Minstens 578 panden in die straat zijn meer dan € 1 miljoen waard.

Alles we verder in het lijstje kijken zijn we voornamelijk Amsterdamse straatnamen. Los van eerdergenoemde Keizersgracht staan er op de Prinsengracht (zo’n 500), de Valeriusstraat (zo’n 350), en de Johannes Verhulststraat (zo’n 250) de meeste miljoenenpanden.

Daarna volgt Den Haag met bijna 11.000 miljoenenwoningen. Wat verder opvalt is dat Bloemendaal en Laren de enige gemeenten zijn waar meer dan de helft van alle huizen een waarde vertegenwoordigen van boven de € 1 miljoen. Maar ook in Blaricum, Heemstede en Wassenaar scheelt het weinig. Daar zijn 42% van de woningen meer dan € 1 miljoen waard.

Voor de meesten is een hypotheek aanvragen om zo’n huis te kunnen aanschaffen een onrealistisch opgave, maar ook het onderhoud mogen we niet onderschatten. Volgens Calcasa zijn eigenaren van een doorsnee miljoenenwoning op jaarbasis € 40.000 kwijt aan de uiteenlopende woonkosten, zoals onderhoud, energie, verzekeringen en gemeentelijke lasten.

Wassenaar

De allerduurste staat in Nederland waar een woning gemiddeld € 3,3 miljoen kost

De duurste straat van Nederland

De Konijnenlaan in Wassenaar is de afgelopen jaren meermaals benoemd tot de duurste straat van Nederland en ook dit jaar is dat het geval. De gemiddelde waarde van een woning ligt hier op maar liefst € 3,3 miljoen.  De Torenlaan in Blaricum is met een gemiddelde waarde van €2,5 miljoen op nummer twee belandt en de Bloemcamplaan in Wassenaar compliteert de top 3 met een gemiddelde waarde van € 2,2 miljoen.

Benieuwd naar het volledig rapport? Die kunt u hier doorspitten.