De Jamaicaanse reggae-artiest Bob Marley was een legende in de muziekindustrie. Hij draagt daarom ook niet voor niets de bijnaam ‘The King of Reggae’. De wijlen artiest had echter wel een specifieke smaak in auto’s: Marley reed enkel in vierwielers van het Duitse merk BMW.

De carrière van Bob Marley

Robert Nesta Marley werd geboren op 6 februari 1945 in Nine Miles, Jamaica. Zijn moeder, de Afrikaanse Cedella Malcolm, was slechts 18 jaar toen ze van hem beviel en zijn vader was een 60-jarige Engelsman. Hij reisde de wereld over als kapitein, waardoor Marley hem nooit zag. Eind jaren ’50 vertrokken hij en zijn moeder naar Trench Town, een sloppenwijk in Kingston, wat in die tijd vaak werd omschreven als ‘gevaarlijke ghetto’ waar het stikt van de armoede en de daarbij komende criminaliteit.

In 1962 nam Bob Marley zijn eerste single op genaamd Judge Not. Echter wilde zijn muziekcarrière, zelfs na het opnemen van nog twee nummers, niet helemaal van de grond komen. Pas toen Marley met Bunny Livingston en Peter Tosh een groep oprichtte genaamd de ‘Wailing Rudeboys’ – wat later in ‘The Wailers’ veranderde – en ze Simmer Down maakten, begon zijn muziek aan te slaan. The Wailers waren niet langer weg te denken uit de Jamaicaanse hitlijsten.

We kennen Marley ondertussen van zijn bekendste nummers als Could You Be Loved, One Love/People Get Ready, Is This Love en uiteraard No Woman No Cry. Echter mocht hij niet eeuwig in de spotlight staan. In 1977 was er huidkanker bij de artiest vastgesteld op zijn teen. Omdat hij wegens geloofsovertuigingen het lichaamsdeel niet wilde amputeren, verspreidde de ziekte zich akelig snel door zijn lichaam, tot hij er uiteindelijk zelfs een hersentumor van kreeg. In 1981 overleed Marley aan de complicaties van zijn ziekte. Hij was toen pas 36 jaar oud.

Bob Marley en zijn BMW 1602

Bob Marley had dankzij zijn succes een vermogen van $ 11,5 miljoen toen hij stierf, wat tegenwoordig zo’n $ 32 miljoen waard is. Maar in plaats van de dikke sportwagens waar artiesten van dat caliber normaal in rijden, koos de Jamaicaan voor een rode BMW 1602. Marley hield niet van pronken met zijn verdiensten, vooral omdat hij in armoede opgroeide, en heeft daarom nooit gekozen voor de duurdere auto’s. Later reed de artiest ook nog een BMW 2500 E3.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LE CERCLE ONZE (@lecercle11)

Echter zat er nog een alternatieve reden achter waarom hij voor dit merk koos. Marley was niet bepaald een fan van het Duitse automerk, dus waarom wilde hij dan perse een BMW hebben? Het antwoord is vrij simpel: hij zag BMW als de afkorting van zijn groep ‘Bob Marley & the Wailers’. Uiteraard een prima reden om een BMW te gaan rijden!