Nederland wordt over het algemeen beschouwd als een rijk land, alhoewel niet iedere Nederlander er daarmee eens is. Inwoners van ons lage land hebben gemiddeld gezien een hoog inkomen, kunnen gebruik maken van goede infrastructuur en profiteren van een sterke economie.
Nederland stijgt qua BBP
Echter is het belangrijk om op te merken dat de rijkdom van een land niet altijd evenredig verdeeld is onder de bevolking, en er bestaat ook in Nederland een zekere mate van inkomensongelijkheid. En die kloof wordt steeds groter. Ondanks dat Nederland qua oppervlak vrij klein is, zijn we gigantisch qua handel en export met invloedrijke multinationale bedrijven als Shell, Philips en Unilever.
Het CBS schrijft dat het Nederlandse bruto binnenlands product (BBP) per inwoner in 2022 ruim € 53.000 bedraagt, een stijging van 3,5 %, waarmee ons land op de vierde plek staat binnen de Europese Unie. Dat is een plekje hoger dan het jaar ervoor en anderhalf keer boven het gemiddelde in de Europese Unie.
“Door meer uren te werken hebben mensen meer inkomen kunnen vergaren en hebben ze vervolgens meer geconsumeerd’, constateert Frank Notten, econoom bij het CBS. “Dat stuwde het BBP.” Waar andere landen rake klappen kregen door corona, zoals Zuid-Europese landen die de touristische sector zagen krimpen, kwam Nederland er nog relatief goed van af.

Rijkste land in de Europese Unie
