Studeren is tegenwoordig een dure bezigheid. De meeste jongeren die een studie afronden zitten opgescheept met een enorme studieschuld, wat ze jaren kost om af te lossen. Vooral studenten die de kunstacademie afronden hebben een onzekere tijd voor de boeg. Naast het enorme bedrag dat ze terug moeten betalen, hebben ze niet alle zekerheid op een goed betaalde baan.

Kunststudent maakt eindproject over studieschuld

Net als vele andere kunststudenten had kunstenaar Mart Veldhuis uit Amsterdam die onzekerheid. De zomer voordat hij moest afstuderen van zijn studie Illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU), zonk de moed hem in de schoenen. Hij was doodsbang dat hij na zijn studie geen baan zou krijgen en daarmee zichzelf niet van een toekomst kon voorzien.

Ineens kwam de creatieve student met het geniale idee om als afstudeerproject een tapijt te maken die deze angst weergaf. Het tapijt zou symbool staan voor zijn studieschuld en de mentale lasten die dat met zich meebrengt. Het tapijt genaamd Eigen Schuld wordt sinds 6 april tentoongesteld in het Dordrechts Museum. Het kleed vormt volgens de kunstenaar de stem van de leengeneratie: de studenten die in de afgelopen jaren geen studiebeurs kregen en geld moesten lenen van de overheid om hun studie te betalen. Hij heeft er een 10 voor gekregen en won er een HKU Award mee.

Wandkleed voor € 45.688,35

Op het kleed van 4,7 meter lang bij 1,5 meter breed zijn twee grote leeuwen te zien die dolken vasthouden. Dit moet de overheid voorstellen, die als schuldverlener het geld komt innen dat hij heeft uitgeleend. In het midden van het kleed staat de student met een hoge studieschuld. “Je hebt het gevoel dat je constant door de overheid achtervolgd wordt omdat je nog geld schuldig bent”, aldus Veldhuis.

Ook heeft Veldhuis er bewust voor gekozen om het tapijt onoverzichtelijk te maken. Dit moet een overprikkelend effect geven, wat een vergelijkbaar gevoel moet zijn met de druk die studenten voelen met hun studieschuld. “Ik was tijdens mijn studie altijd bezig met die schuld. Het zit altijd in je hoofd en je wordt er altijd mee geconfronteerd”, zegt hij tegen de NOS.

Het wandkleed is officieel te koop voor maar liefst € 45.688,35. Dat is het precieze bedrag van de studieschuld van Veldhuis. “Het is het enige bedrag dat ik ervoor wil hebben. Het laat zien dat het een achterlijk hoog bedrag is”, zegt hij. Het werk is nog steeds te aanschouwen op de website van de HKU. Ook heeft de kunstenaar zijn eigen portfoliowebsite opgesteld waar zijn werk op te vinden is.

Of hij er een koper voor gaat vinden weten we niet, maar de publiciteit die zijn ingenieuze werk hem oplevert kan hem zeker wat toekomstige banen opleveren.