Bernard Arnault heeft al een tijdje weer de titel van rijkste man ter wereld op zich weten te nemen. Met zijn vermogen van wel € 207,7 miljard wil iedereen wel zaken met hem doen. Echter is Arnault recent van de Amsterdamse beurs vertrokken.

Pegasus Europe van Bernard Arnault houdt op te bestaan

Bernard Arnault is de oprichter van Louis Vuitton Moët Hennessy, het luxe modemerk uit Frankrijk dat zich specialiseert in kleding, tassen en accessoires. Dankzij het enorme succes van dit merk is het niet zo vreemd om te denken dat de Fransman de rijkste man ter wereld is, zelfs nog een stuk rijker dan Elon Musk, oprichter van Tesla, SpaceX én de eigenaar van Twitter.

In 2021 begon de rijkste man ter wereld samen met voormalig UniCredit-topman Jean Pierre Mustier een beursgenoteerd investeringsfonds, met als doel om een financieel dienstverlener over te nemen en zo naar de beurs te brengen. Zo’n fonds wordt ook wel een Special Purpose Acquisition Company, of SPAC genoemd. De SPAC die zij oprichtten heet Pegasus Europe.

Meestal hebben die SPAC’s een vastgestelde periode om een bedrijf over te nemen, in dit geval hadden de ondernemers tot 3 mei 2023 om een overname te kunnen realiseren. Echter is dit niet gelukt. “Het bedrijf zal geen bedrijfscombinatie sluiten vóór de deadline van 3 mei 2023, daarom hebben de co-CEO’s van het bedrijf aanbevolen dat de ontbinding en vereffening van het bedrijf zal worden voorgesteld tijdens de jaarlijkse vergadering”, aldus het bedrijf op hun eigen website.

€ 484 miljoen

Pegasus Europe haalde € 484 miljoen op tijdens de zoektocht naar een overname. De inleg van alle aandeelhouders zal grotendeels worden terugbetaald. Pegasus Europe heeft door de jaren heen alleen administratieve kosten gemaakt. SPAC’s kwamen voornamelijk aan bod in Europa tijdens de coronacrisis, waarbij velen succesvol konden fuseren met bedrijven, maar een groot aantal sneuvelden omdat deze na de afgesproken periode nog geen fusie kon realiseren.

Dat Pegasus Europe opgezegd zal worden, zal de Fransman zeker wat geld gaan kosten. Maar echt wakker zal hij er niet van liggen, gezien zijn vermogen nog altijd boven de € 200 miljard ligt.