Het programma Steenrijk, Straatarm is al acht seizoenen te aanschouwen op de Nederlandse televisie. Een rijke familie die hun luxe leven omruilt met een familie die het niet zo breed heeft. Om zo eens in elkaars schoenen te staan. Zo gebeurde dat ook bij Ruud en Jorg, die hun prachtige villa eventjes een aantal dagen verlieten om te ruilen met het leven van de alleenstaande moeder Ilona.

Budget van € 1.750 per week

Het bourgondische stel Ruud en Jorg hebben geen last van geldzorgen. Dankzij de verkoop van hun interieurbedrijf, konden de twee vervroegd met pensioen. Zo hebben ze nu gemiddeld € 1.750 per week te besteden en wonen ze in een prachtige villa met zwembad, bioscoop en jacuzzi. Sinds interieurstyling helemaal hun ding is, hebben ze de villa volledig ingericht naar hun eigen luxe smaak. Ze zijn trots op hun mooie leven, waar ze ook hard voor hebben gewerkt.

Steenrijk Straatarm

Voor Ilona is luxe slechts een droom. Hoewel zij dezelfde hobby heeft als de twee mannen, moet zij met haar twee kinderen Demano (9) en Mila (5) rondkomen van haar werk bij de plaatselijke supermarkt. Zo heeft ze een wekelijks budget van € 50 waarmee ze niet alleen zichzelf, maar ook haar kinderen mee moet verzorgen. Geldzorgen zijn vrijwel vanzelfsprekend in haar leven.

Ogen geopend

Uiteraard was het ruilen van hun leven voor beide gezinnen een enorme shock. Zo was Ilona heel erg onder de indruk van het huis van de mannen en kon ze haast niet geloven dat mensen zomaar konden leven in een villa. Echter was het ook voor Ruud en Jorg een emotioneel moment om het huis te verkennen. De mannen hadden niet verwacht dat Ilona, ondanks het kleine budget, probeerde het beste ervan te maken.

Ilona wist deze week haar kinderen flink te verwennen. Zo spendeerde ze veel tijd met haar zoon en dochter. Door bijvoorbeeld naar een pretpark te gaan en te shoppen in kleding-, en speelgoedwinkels, dingen waar ze normaal gesproken geen geld voor heeft. Uitgebreid ontbijten met een ‘unicorntaart’ en lekker vertoeven in het zwembad: het lijkt net een droom. “Ik vond het geweldig om met mijn gezin een dagje weg te kunnen en leuke dingen te kunnen doen.”

Steenrijk Straatarm

De twee mannen hebben het een stuk moeilijker. Ze doen hun uiterste best om met het kleine budget de boodschappen te doen “Eigenlijk voel je een beetje schaamte naar jezelf. Want voor ons is alles vanzelfsprekend,” zegt Ruud in de aflevering. “We gaan er zo vanuit dat alles maar in die tas gegooid wordt en we gaan door.” Zo mochten ze zelfs de shift overnemen bij de supermarkt waar Ilona werkt.

Een ongelooflijk geschenk

Ruud en Jorg wilden graag iets betekenen voor de alleenstaande moeder. Toen ze elkaar eindelijk mochten ontmoeten, kwamen de twee met een verrassing. “We hebben iets moois voor jou. Om jou een hele grote duw in de rug te geven, gaan wij er voor zorgen dat jij een opleiding gaat volgen voor binnenhuisarchitectuur.” Ze wilden haar zekerheid bieden voor de toekomst. Zo zouden ze er ook voor zorgen dat het niet uitmaakt op welke manier of hoelang zij over deze opleiding wilt doen. “Als ik zie hoe hard jij geknokt hebt, gaat jou dit zeker lukken”, aldus Jorg.

Ilona barstte in tranen uit van geluk. Nu kon ze haar droom om zelf binnenhuisarchitect te worden waarmaken en zou ze over een tijdje ook haar kinderen een betere toekomst kunnen geven.

De desbetreffende uitzending kunt u hier terugkijken.