Owen Diaz, een oud-medewerker van Tesla, kreeg $ 137 miljoen toegezegd van de rechter, maar van dat aanvankelijke bedrag is weinig overgebleven. De rechtbank oordeelde dat Diaz slachtoffers was van “structureel racisme” en daarom recht had op een schadevergoeding. Maar wel $ 133 miljoen minder dan gedacht.

Racisme binnen Tesla

Als zwarte uitzendkracht werkte Diaz van 2015 tot en met 2016 als stagiaire bij de autofabrikant van Elon Musk in in Fremont, Californië. Daar zou hij onjuist behandeld zijn vanwege zijn kleur en/of afkomst. Hij is daarop bovendien geen uitzondering, want er liggen meerdere, soortgelijke zaken bij de rechtbank. Alleen al in Californië. Diverse zwarte (ex-)medewerkers hebben zich daarover uitgesproken.

Vorig week verklaarde Diaz in de rechtbank hoe het eraan toeging bij Tesla. Enkele collega’s zouden racistische scheldwoorden toepassen om hem en andere zwarte arbeiders te kleineren. Ze zeiden dingen als “ga terug naar Afrika” en er zouden racistische tekeningen in zijn werkruimte en op de toiletten gemaakt zijn.

Van $ 137 miljoen naar $ 15 miljoen naar $ 3 miljoen

In 2021 kreeg Diaz gelijk en werd hem een compensatie van $ 137 miljoen toegezegd. Tesla ging daar niet mee akkoord en ging in hoger beroep. Afgelopen jaar oordeelde de rechter dat het bedrag inderdaad hoog was; het werd verlaagd tot $ 15 miljoen. Daar nam Diaz geen genoegen mee, dus besloot hij opnieuw een proces aan te spannen tegen zijn oud-werkgever.

Zonder succes, want het compensatiebedrag viel nóg lager uit, blijkt uit rechtszaakdocumenten die afgelopen maandag bekende werden gemaakt. De oud-werknemer krijgt nu nog maar $ 3 miljoen, plus $ 175.000 om de emotionele schade te dekken. Waarschijnlijk krijgt dit verhaal nog wel een staartje en gaan de advocaten van Diaz opnieuw in beroep.

Alex Spiro, de advocaat van Tesla, zei dat Diaz eigenlijk alleen een schadevergoeding zou moeten krijgen van ongeveer de helft van zijn salaris. Het zou daarbij gaan om enkele tienduizenden dollars, geen miljoenen. “Ze gooien gewoon cijfers op het scherm alsof dit een soort spelshow is.”