Toen de renovatie van Het Binnenhof in Den Haag in 2021 begon, was het nog de bedoeling dat die eind 2026 afgerond zou worden. Echter weet het kabinet al dat dit niet meer zal gaan lukken. Ook de prijs van de opknapbeurt zal flink gaan stijgen dankzij de vertraging.

Bouwvertragingen stuwen de kosten verder op

Aan het Binnenhof liggen de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer en van de Raad van State, die in september 2021 naar een tijdelijk ander onderkomen zijn verhuisd. Dit zodat de renovaties plaats kunnen vinden. Maar is daar nu vertraging geconstateerd, blijkend uit een nieuwe voortgangsrapportage van het project die het kabinet deelde met de Tweede Kamer.

Ondertussen wordt er hard gewerkt om een nieuw tijdelijk onderkomen voor het Ministerie van Algemene Zaken, die door protesten eerder niet is verhuisd. Volgens minister Hugo de Jonge heeft dit voor extra vertraging van de verbouwing gezorgd. Het originele plan was om het hele gebouw in één keer te renoveren. Desondanks is dat niet gelukt doordat het ministerie nog niet is verhuisd.

Daarnaast is er in het historische gebouw waar de Eerste Kamer zich bevindt, meer asbest aangetroffen dat oorspronkelijk werd verwacht. In het gebouw van de Raad van State zijn bij de werkzaamheden archeologische ontdekkingen gedaan die de verbouwing tijdelijk stil hebben gelegd in dat deel van het complex. Zo werd er een 13e-eeuwse kademuur en een 16e-eeuwse kelder aangetroffen. Ook is de renovatie vertraagd doordat er nieuwe milieuvergunningen moesten worden aangevraagd, dit vanwege de stikstof die vrijkomt bij de bouw.

Zoveel kost de renovatie van het Binnenhof

Bij het begin van de bouw in 2021 werd geschat dat de bouw in 2026 klaar zou zijn, maar het project gaat nu sowieso twee jaar langer duren. Minister de Jonge hoopt dat de renovatie 2028 af is. Ook de kosten zijn gestegen dankzij de vertragingen. De eerste schatting van de totale kosten kwamen uit op € 475 miljoen, maar dit werd al vorig jaar bijgesteld naar € 734 miljoen.

Inmiddels zitten de kosten op € 750 miljoen, dus is het te hopen dat de vertragingen niet nog verder zullen oplopen om hogere kosten te voorkomen. Echter is de kans dat zowel de vertraging als de kosten verder zullen oplopen groot. Dat waarschuwt Minister de Jonge, onder andere omdat bouwmaterialen steeds duurder worden.