Erfbelasting betalen? Niets daarvan, zal een in 2017 overleden man gedacht moeten hebben. Toen hij op zijn sterbed lag poogde hij om al zijn bezittingen door te schuiven naar zijn partner om zo erfbelasting te besparen, maar hoewel de lagere rechter oordeelde dat er geen sprake was van schenking, heeft de Hoge Raad  deze belastingontwijkende methode toch verboden.

Erfbelasting besparen

Op je sterfbed nog snel even je bezittingen doorschuiven naar je huwelijkspartner om zo tonnen aan erfbelasting te besparen. Het klinkt als een slimme truc, maar deze methode is niet helemaal waterdicht, blijkt uit een artikel van De Telegraaf.

Het desbetreffende miljonairspaar werd geconfronteerd met een aanslag van ruim €229.000, omdat de Belastingdienst de aanpassing van de huwelijkse voorwaarden als een schenking beschouwde, dus wat deden ze? Op 17 oktober 2017 gingen ze langs bij hun notaris om de huwelijkse voorwaarden op te stellen, waarbij de man 10% van alle bezittingen werd toegekend en de vrouw 90%. Op 9 december van dat jaar overleed de man en daarmee leek de kwestie afgedaan.

Lagere rechter zag geen probleem, de Hoge Raad wél

Het gerechtshof dacht daar echter anders over en zag wel degelijk misbruik van recht. Het ontlopen van erfbelasting was volgens het hof het enige doel van de aanpassing van de huwelijkse voorwaarden. Bovendien was er volgens het hof geen sprake van enigszins gelijke levens- en sterftekansen, omdat de man al langer ernstig ziek was.

Nu moet de zaak voorkomen bij de Hoge Raad, en de advocaat-generaal heeft al laten weten dat hij het met het gerechtshof eens is en ook partij kiest voor de Belastingdienst. Maar het verhaal krijgt nog een staartje. De advocaat-generaal stelt namelijk dat zo’n truc op het sterfbed mogelijk wel toelaatbaar is als er niet puur fiscale redenen achter zitten.

De zaak heeft in ieder geval een interessante discussie aangewakkerd. Want waar ligt de grens tussen belastingontwijking en belastingontduiking? En wat als er legitieme redenen zijn voor het doorschuiven van bezittingen op het sterfbed? Het is uiteindelijk aan de Hoge Raad om hierover een uitspraak te doen, maar het zet u wel aan het denken…