Eveline Wu groeide op in een dropje nabij Shanghai (Qingtian), maar op 15-jarige leeftijd emigreerde ze met haar gezin naar Nederland. Haar vader was chef-kok van beroep en zij is in zijn voetsporen getreden. Eenmaal in Nederland startte Eveline namelijk met werken in de horecazaak van haar ouders en inmiddels heeft ze 200 man personeel in dienst en de leiding over 10 horecazaken.

Keihard werken is Eveline Wu met de paplepel ingegoten

Als puber kon ze zich moeilijk aanpassen aan de Nederlandse cultuur en ze miste ook haar oude leven en vrienden in China. Ondanks deze struggles wist ze zich goed aan te passen en heeft ze aangetoond waanzinnig te kunnen koken, maar ook dat ze een onderneemster pur sang is. Járenlang woonde ze boven het restaurant van haar ouders en de appel blijkt niet ver van de boom te vallen.

Toen ze in Nederland arriveerde was een ei bakken echter al een onbegonnen taak, wat gezien de leeftijd logisch is, maar na verloop van tijd werd ze meester in zowel de Nederlandse als Aziatische keuken. Maar haar horeca-carrière begon bescheiden als afwasser en in de bediening, voordat ze zelf gerechten mocht berieden voor de aangeschoven gasten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eveline Wu 吴苗阳 (@evelinewu_)

In een interview met RTL Nieuws zegt ze dat ze op haar 18e besloot een kappersopleiding te starten, maar ze merkte hongerig te zijn naar de horeca en kwam met het idee om een eigen zaak te beginnen. “Een jaar later was dat gelukt, in Heerlen, daar was een mooi pand beschikbaar.” zegt ze. Ze had zich, samen met haar toenmalige vriend, laten inspireren door de Aziatische wokcultuur, die in Nederland amper aanwezig was.

Een gat in de markt dus. Na twee jaar lang keihard zwoegen vond de vervolgstap plaats in Londen, waar ze in de leer ging bij de beste chef-koks. Ondertussen zijn er 10 restaurants en heeft ze pak ‘m beet 200 personeelsleden op de loonlijst staan.

Alle restaurants van Eveline Wu

  1. Mood Eindhoven
  2. Mood Strijp-S
  3. Mood Rotterdam
  4. Mood Tilburg
  5. Mood Streetfood Eindhoven
  6. Mood Streetfood Leidschendam
  7. Stadspaviljoen
  8. You Ning Paviljoen
  9. De Kreeftenbar
  10. Soho Fish & Chips

Maar voor het zover was heeft ze zichzelf meermaals weten te bewijzen als chef-kok. Zo heeft de 45-jarige het WK voor de Chinese keuken in Ahoy in Rotterdam gewonnen en won ze The World Championship of Chinese Cuisine in 2016. Verder zou u haar wellicht kunnen herkennen van tv. Als host op 24 Kitchen leert ze de fijne kneepjes van de Aziatische manier van koken aan BN’ers en culinair-Nederland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eveline Wu 吴苗阳 (@evelinewu_)

Michelinstermissie

In 2018, toen ze al vier restaurants bezat, werd ze uitgeroepen tot ‘etnische zakenvrouw van het jaar’ en sprak ze haar ambitie uit om een een Michelinster te behalen. Echter liep dat anders, want het restaurant Wynwood, waar ze de onderscheiding mee wilde behalen, ging failliet. “Te exclusief en te duur in de markt gezet”, vertelt ze als reden tegen Omroep Brabant.

Dat heeft geen roet in het eten gegooid, want haar andere zaken lopen lekker en de droom is nog niet opgegeven. Een Michelinster halen met zoveel restaurant is volgens haar onrealistisch, maar op een dag hoopt ze af te schalen naar één zaak en toch een plekje in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant te bemachtigen. Chapeau, Eveline!