Dat de koninklijke familie in Nederland beschikt over een mooi vermogen, weten we allang. Ze zijn er dit jaar zelfs weer een paar miljoen op vooruit gegaan en zullen van de overheid zo’n € 50,2 miljoen ontvangen. Dat terwijl de familie het vorig jaar met een miezerige € 48,2 miljoen moest doen. Hoewel prinses Amalia afstand doet van – een deel van – haar inkomen, boeren ze in het koningshuis dus alsnog erg goed.

Vakantiehuis op het Griekse Peloponnesos

De Quote schatte het vermogen van de Oranjes in 2021 al op zo’n € 1,2 miljard, maar jaarlijks stijgt dit getal. In vergelijking: de Spaanse koning Felipe VI heeft slechts een vermogen van € 2,6 miljoen. Onze oud-koningin Beatrix stond in 2021 zelfs op nummer vijf van rijkste koningshuizen in Europa.

Met zo’n vermogen is het dus ook niet zo vreemd dat onze koning een vakantiehuis in Griekenland heeft aangeschaft om met zijn familie te kunnen vertoeven. Recent kwam RTL Nieuws met een mooie set foto’s van het vakantieverblijf van familie Oranje. Deze riante villa bevindt zich op Peloponnesos, het grootste schiereiland van Griekenland. De villa was voorheen in bezit van de Duitse reclamefotograaf Manfred Rieker, maar de Oranjes hebben in 2012 het vakantiehuis voor maar liefst € 4,5 miljoen van hem overgekocht.

In 2020 werd fel gereageerd toen koning Willem-Alexander met zijn gezin op vakantie ging Griekenland. We zaten toen nog midden in de coronaperiode, toen iedereen de dupe was van reisrestricties. In de podcast Door de ogen van de koning omschrijft de voormalige Prins Pils dit als zijn “grootste inschattingsfout ooit.”

De locatie is fantastisch, gezien de villa aan de adembenemende baai van Doroufi ligt en zich tussen de olijfboomgaarden bevindt. Ook kan de familie gemakkelijk uitstapjes maken naar de eilanden als Hydra, Paros en Spetses per boot of helikopter.

Ophef over aanlegsteiger van de koning

De Griekse bouwvakkers zijn sinds hun aankoop druk bezig geweest om de villa veilig te maken voor het blauw bloed dat zich er neer zal strijken. Zo werden de muren verhoogd, werden er camera’s geïnstalleerd en kwam er een dubbel toegangshek om de villa heen te staan naast de al bestaande muur.

Maar een aanwinst waar vooral veel ophef over kwam was de bouw van een privéhaven voor het koninklijke gezin. De steiger werd gebouwd op het publieke strand van Peloponnesos, wat officieel niet mag. Om de steiger te beschermen werden er ook nog stenen gestort in het water, als kunstmatige golfbrekers. Oranjes Griekenland

Vanaf deze bovenstaande steiger zou Willem-Alexander onder andere zijn vakantieboot, de Wajer 55, te water laten gaan. De ophef over deze privéhaven van de koning komt vooral van buurtbewoners, die bang zijn dat ze hierdoor het strand niet meer op mogen, terwijl het strand dus openbaar hoort te zijn. Ook zouden geldende wetten zijn omzeild om het mogelijk te maken dat het landgoed een verbinding krijgt met de zee. Dat zou nodig zijn voor de bewaking en veiligheid van het gebied, maar de Grieken zijn het daar niet mee eens.

Populaire vakantieplek voor miljonairs

Koning Willem-Alexander is niet de enige die de schoonheid van het Griekse schiereiland heeft ontdekt. Zo bezoeken de Griekse koningin Sofía, voormalig James Bond-acteur Sean Connery en zelfs de Russische president Vladimir Putin (in het verleden) graag Peloponnesos. Gezien het schitterende eiland nog niet is ontdekt door het massatoerisme, is het een fantastisch oord voor de rijken en beroemdheden.

Het eiland heeft zich daar inmiddels ook aardig op aangepast. Zo kunnen er op een vliegveld niet ver bij het koninklijk oord vandaan ook privéjets landen. Daarnaast is haven van Porto Heli in de zomer een geliefde locatie voor de bezitters van luxueuze jachten.

Ondanks de ophef weet de familie zich hier aardig te redden in de zomer. Naast de uitstapjes naar omliggende eilanden kan de koninklijke familie genieten van alle cultuur dat het eiland te bieden heeft. Zo liggen er prachtige steden en indrukwekkende paleizen op korte afstand en kan de familie de geschiedenis induiken bij de bekende orakelplaats van de Griekse god Apollo. Kortom: er is genoeg te ondernemen op Peloponnesos!

Zie hier videobeelden van de woning die de Oranjes in 2012 ontvingen.