Monaco is een bedevaartsoord voor de rijken van deze planeet waardoor het niet als een verassing komt dat de havens met name tijdens de prestigieuze Formule 1 Grand Prix vol liggen met allerlei (super)jachten. Het grootste plezierschip dat afgelopen weekend, waarin Max Verstappen gewoontegetrouw zegevierde, aanwezig was tijdens de race, was het 126 meter lange superjacht Octopus.

Superjacht Octopus is gebouwd door Lürssen Yachts

Dit jacht werd in 2003 aangeschaft door wijlen Microsoft-oprichter Paul Allen. Toen hij in 2018 kwam te overlijden werd het schip te koop aangeboden. Vraagprijs? Een luttele € 300 miljoen. Ook kunt u het jacht charteren voor zo’n € 2,1 miljoen per week. Momenteel is Roger Samuelsson de gelukkige eigenaar. Deze Zweedse miljardair heeft zijn centjes verdiend met Scandinavian Health Ltd (SHL), een producent van medisch apparatuur.

Octopus werd in 2003 gelanceerd en is ontworpen door de gerenommeerde scheepsbouwer Lürssen Yachts in samenwerking met de bekende designer Jonathan Quinn Barnett. Het hoofddoel was om een jacht te creëren dat zowel luxueus als functioneel was, met ruimte voor ontspanning en avontuur.

Met een lengte van 126 meter behoort de Octopus tot de grootste privé-jachten ter wereld. Wat Octopus verder onderscheidt van andere superjachten is zijn vermogen om te dienen als een platform voor verkenning en ontdekking. Het jacht herbergt namelijk twee helikopters aan boord, evenals een onderzeeër die tot een diepte van 90 meter kan duiken. Dit stelt de eigenaar en zijn gasten in staat om afgelegen en moeilijk bereikbare bestemmingen te verkennen, waaronder dus ook de Grand Prix van Monaco waar de ligkosten ronduit gigantisch zijn.

Octopus

Tot slot is het superjacht uitgerust met een opnamestudio  gebruikt door Mick Jagger), een basketbalveld, een jacuzzi, een zwembad en een heuse bibliotheek. Oh, misschien nog belangrijk te vermelden; wie interesse heeft om het schip over te nemen, moet rekening houden met de jaarlijkse onderhoudskosten die geraamd zijn op € 15,5 miljoen