Een bijzonder verhaal uit Ierland: daar hebben Sophie Shelswell-White en haar partner Josh het huis van haar ouders overgenomen. Het gaat om Bantry House, een vervallen landhuis met zeer rijke historie in het Ierse Country Cork. Maar naast een vervallen mansion krijgt het stel er ook een aantal uitdagingen bij. Zo is er een schuld die oploopt tot £ 800.000, omgerekend zo’n $ 900.000. Omdat het huis dient als toeristische attractie, is het stel flink afhankelijk van bezoekers. Maar die lopen al een tijd flink terug. De toekomst van Bantry House staat op omvallen.

Bantry House staat op omvallen

Bantry House is een statig landhuis in het zuiden van Ierland, in de buurt van de stad Cork. Het landgoed is ontzettend belangrijk voor de Brits-Ierse cultuur. De woning werd in 1739 gebouwd en is sindsdien in handen van de familie Shelswell-White. Officieel is het landgoed sinds 30 jaar in handen van Sophie’s ouders Egerton en Brigitte, maar wordt dus beheerd door Sophie en haar Australische man Josh. De desbetreffende ouders zijn in de 70 en de vader kampt met gezondheidsproblemen. Sinds 1946 is het landgoed geopend voor bezoekers.

Bantry House

Van april tot oktober dient het landgoed als bed & breakfast. Wat het landhuis zo bijzonder maakt, is dat de originele 18e-eeuws meubels er nog te vinden zijn. Ook zijn er een aantal kostbare kunststukken te vinden. Het landgoed is daarnaast een populaire trouw- en evenementenlocatie. Het idyllische uitzicht topt een bezoek aan het landgoed af; u kijkt uit op de baai en het Caha-gebergte. Maar de woning is flink vervallen, er is een mega-schuld en het bezoekersaantal is gedaald van 60.000 per jaar naar 28.000.

Schuld van $ 900.000

Het stel liet hun leven in Australië achter en nam de leiding over Bantry House over van Sophie’s ouders. Voornaamste reden van de torenhoge schuld is de alsmaar oplopende onderhoudsrekening, die met het huidige bezoekersaantal simpelweg niet te voldoen is. Vanwege de schulden heeft de familie drastische maatregelen genomen en in het verleden al verscheidene keren eeuwenoude meubel- en kunststukken verkocht. Sophie’s man Josh is accountant, en heeft de financiële leiding over het landgoed. Momenteel gaat elk stukje winst naar de onderhoudsrekening en de immense schuld.

Het stel gaat in zee met ondernemer Simon Davis, die ze gaat helpen met het opknappen om zo het bedrijf nieuw leven in te blazen. Daar is op YouTube een bijzondere video over verschenen. Te zien is dat de ondernemer de verdien-strategie van het stel in twijfel trekt. Bekijk de video hieronder: