De Duitse rechtbank heeft straffen opgelegd aan vijf relatief jonge mannen (van 24 tot 29 jaar) voor hun rol in een spectaculaire juwelenroof in de oost-Duitse stad Dresden. Tijdens die operatie van vier jaar geleden werd voor € 113 miljoen aan juwelen buitgemaakt. Er stond nog een zesde verdachte terecht, maar wegens een alibi is hij vrijgesproken.

Vitrine met juwelen en diamanten leeggeroofd in historisch museum in Dresden

Het verhaal doet ons denken aan tv-producties als Ocean’s Eight of Lupin, maar in de Duitse stad Dresden vond het werkelijk plaats. In 2019 sloegen een team rovers, broers en neven van elkaar, toe in het museum Grünes Gewölbe, gesitueerd in een van de oudste gebouwen van Dresden, het Residenzschloss.

Ze maakten een brandje in een van de elektriciteitskastje en door de stroomstoring die volgende konden ze de schatkamer van het museum binnenglippen. In ongeveer vijf minuten tijd wisten ze een vitrine met topstukken leeg te roven met hulp van een bijk. Er werden 21 18e-eeuwse juwelen en 4.300 diamanten meegenomen met een totale waarde van richting de € 113 miljoen.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen, Roland Wöller, zei destijds dat voorwerpen van “onmetelijke waarde” zijn gestolen en omschreef het als “een aanslag op de culturele identiteit van alle Saksen.”

De grootste juwelenroof uit de recente Duitse geschiedenis was een feit. De snode dieven wisten weg te komen in een Audi A6, die ze vervolgens een aantal kilometer verderop in een parkeergarage in een vlammenzee liet opgaan. In deze uitgebrande auto vond de recherche niet alleen een koevoet, maar ook een revolver met munitie.

Uiteindelijk zijn ze toch gepakt. Ook zijn de meeste gestolen edelgesteenten terug en gisteren werden de straffen uitgedeeld. Het proces duurde al met al 47 dagen.

Leden van de beruchte familie Remmo

De verdachten zijn allemaal lid van beruchte familie Remmo, bestaande uit naar schatting 500 leden. Deze familie van Zuid-Turkse en Lebanese komaf worden vaker in verband gebracht met grote roofzaken en talloze andere misdaden. Hierdoor vond de rechtszaak plaats in een zwaarbeveiligd pand en stikte het van de politie-eenheden. De verachten kregen straffen opgelegd die variëren van vier tot meer dan zes jaar cel. Lager dan geëist. Dat is omdat ze via hun advocaten schuld bekenden tegenover de rechter.

Abdul-Majed Remmo, één van de twee 24-jarige tweelingen die terechtstaan, verontschuldigde begin deze maand voor de rechtbank en omschreef de roof als “een gigantische vergissing”.