De huizenmarkt in Nederland is momenteel nog een groot dilemma. Huizenprijzen beginnen te dalen, maar rente stijgt. Bouwbedrijven worden stilgelegd wegens het stikstof probleem, zelfs nu het huizentekort alsmaar groter wordt. Een oud-minister van landbouw wist hier een mooie slag in te slaan: hij verkocht kavels van landbouwgrond voor enorme prijzen aan particulieren en claimde dat de waarde zou toenemen als bouwgrond.

Oud-minister van landbouw Cees Voorman

Cornelis Pieter Veerman werd geboren op 8 maart 1949. Hij studeerde economie tot 1973 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1983 promoveerde hij aan de Landbouwuniversiteit Wageningen op het proefschrift Grond en grondprijs. Hij was namens het CDA minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij tussen 2002 en 2007. Na zijn ministerschap was hij onder meer voorzitter van Natuurmonumenten.

Kortgeleden onderzocht RTL Nieuws deze opvallende situatie, waar het familiebedrijf van voormalig minister van landbouw Cees Veerman en grondhandelaar JE Vastgoed bij betrokken waren. De oud-minister bezat een flink stuk landbouwgrond in Nieuw-Beijerland, Zuid Holland. Dit stuk grond deelde hij op in kleine stukjes, waarna Veerman het via zijn familiebedrijf C.P. Veerman Holding aan JE Vastgoed verkocht.

JE Vastgoed verkocht deze stukken landbouwgrond door aan particulieren, met de boodschap dat de grond over een paar jaar bouwgrond zou worden voor de gemeente en daarom in waarde zou stijgen. Dit bleek echter niet te kloppen.

€ 700.000 winst aan landbouwgrond-verkoop

Er zou zeven hectare aan landbouwgrond verkocht gaan worden via JE Vastgoed. Die zou volgens het Kadaster een gemiddelde marktwaarde vertegenwoordigen van ongeveer € 500.000. C.P. Veerman Holding kreeg er € 45 per vierkante meter voor van de grondhandelaar. JE Vastgoed betaalt telkens een deel af aan Veerman als het kopers heeft gevonden voor kleine stukjes grond. In totaal ontving JE Vastgoed van hun kopers tussen de € 80 en € 88 per vierkante meter voor de grond.

In totaal zijn er tot nu toe zo’n 42 kleine kavels verkocht, waar JE Vastgoed in totaal € 1,3 miljoen voor ontving. C.P. Veerman Holding heeft hiermee maar liefst € 710.000 verdiend.

Het opknippen en verkopen van kleine stukjes landbouwgrond voor veel hogere prijzen dan normaal is niet verboden, maar het wordt wel degelijk gezien als een zeer omstreden manier om geld te verdienen, gezien de kans dat de kavels meer waard worden erg klein is. “Niet alles wat juridisch mag, is moreel aanvaardbaar. En politici moeten in dit opzicht een voorbeeldfunctie vervullen”, vertelt Rutger Claassen, hoogleraar politieke filosofie en economische ethiek, tegen RTL Nieuws. “De hamvraag is: zou je dit aan je beste vriend verkopen?”