Aisin-Gioro Puyi, de laatste keizer van China (van de Qing-dynastie), is een symbool van een vervlogen tijdperk en een dynastie die eeuwenlang over het Chinese keizerrijk regeerde. Hoewel Puyi in 1967 kwam te overlijden, is zijn nalatenschap bewaard gebleven, zoals zijn horloge van Patek Philippe.

Patek Philippe polshorloge van de laatste keizer van China

Op zijn derde levensjaar kreeg Puyi al de titel keizer in de schoot geworpen, maar eigenlijk had hij niets te zeggen in zijn land. Zijn troonsbestijging viel namelijk samen met een tijd van politieke onrust en revolutionaire veranderingen in het land en in die periode werd China bezet door Japan.

Toen de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verslagen door de Amerikanen belandde Puyi in een Russisch gevangenenkamp nadat hij door de Sovjets werd opgepakt. Uiteindelijk moest hij daar vijf jaar zitten. De zuigelingkeizer kon slechts een aantal bezittingen meenemen, waaronder een kostbaar uurwerk van de Zwitserse horlogemaker Patek Philippe, en werd later overgedragen aan de Chinese communisten.

Foto: Phillips

In zijn gevangenschap besloot hij zijn kostbare polshorloge door te geven aan zijn Russische tolk in het kamp. Na zijn vrijlating in 1950 leefde hij een teruggetrokken leven als gewone burger in zijn geboortestad Peking, waar hij zich bezighield met tuinieren en historisch onderzoek. Hij schreef later een boek over zijn turbulente leven en het werd zelfs verfilmd in de met een Oscar bekroonde film The Last Emperor.

Horloge onder de hamer

Op 23 mei organiseerde veilinghuis Phillips in Hong Kong een veiling waarbij verschillende artefacten die ooit toebehoorden aan Aisin-Giro Puyi onder de hamer gingen, waaronder dus ook het Zwitserse horloge. Het uurwerk wordt omschreven als een “legendarische referentie” die een grote rol speelt in het erfgoed van Patek Philippe. Er zijn slechts drie exemplaren van gemaakt en het kostte drie jaar om geauthenticeerd te worden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Phillips Watches (@phillipswatches)

“Phillips onthult met trots een Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, een papieren waaier met inscriptie, een notitieboek met manuscripten, waterverfschilderijen en een in leer gebonden gedrukte editie van Confucius’ Analecten die ooit toebehoorden aan Aisin-Gioro Puyi, de laatste keizer van de Qing-dynastie”, aldus het veilinghuis.

Het was een biedingsoorlog van jewelste onder verzamelaar. Uiteindelijk bleef het hoogte bod steken op maar liefst HKD $ 48.850.000, ofwel € 4,7 miljoen.

“We zijn trots op de enthousiaste reacties die we hebben gezien van internationale verzamelaars, terwijl het horloge en de artefacten de wereld rondreisden, en toen ze deelnemers uit 56 verschillende landen, tussen de 25 en 60 jaar oud, aantrokken om deel te nemen aan de veiling van deze avond”, aldus Thomas Perazzi, Head of Watches Azië bij Phillips.  “We zullen grote hoogten blijven bereiken in onze aankomende verkopen in Hong Kong en tot in 2023.”