Een functionerende samenleving kan niet zonder geneeskundigen. Het is ook niet zomaar een baan, want om in de geneeskunde te kunnen werken, moeten mensen jarenlange opleidingen volgen. Het is dus niet zo vreemd dat ze een passend salaris ontvangen als eenmaal alle nodige stappen hebben doorlopen.

Eerst minimaal zes jaar studeren, dan pas verdienen

Het begint bij de studie. Aspirant geneeskundigen zullen verschillende studies moeten voltooien om bekwaam genoeg te zijn. Zo is er om te beginnen de bachelor geneeskunde, die zo’n drie jaar duurt. Echter zijn de studenten na die drie jaar nog geen arts. Ze zullen daarna de master geneeskunde moeten doen, nogmaals drie jaar, waarna ze zichzelf eindelijk een ‘basisarts’ mogen noemen. Pas na die master kunnen de artsen zich gaan specialiseren.

Minimaal zes jaar moeten studeren is nog niet niks, om nog maar te zijgen over de kosten van het collegegeld. Maar als die mensen dan eindelijk klaar zijn met studeren, kunnen ze de misgelopen bedragen snel inhalen. Het bedrag varieert nogal per specialisme, dus hebben we hieronder een aan beroepsgroepen op een rijtje gezet.

  • Huisarts: € 7.600 – € 8.700
  • Kinderarts: € 5.000 – € 10.000
  • Internist: € 5.833 – € 20.834
  • Chirurg: € 7.054 – € 12.572
  • Neuroloog: € 5.833 – € 10.833
  • Gynaecoloog: € 5.833 – € 10.833
  • Cardioloog: € 5.833 – € 10.833
  • Orthopeed: € 5.000 – € 10.000
  • Psychiater: € 5.833 – € 10.833
  • Plastisch chirurg: € 9.785 – € 12.572

De lonen zijn gebaseerd op cijfers van de Nationale Beroepengids en staan voor brutoloon per maand.

Salaris van een fulltime chirurg

Zoals de titel al aangeeft nemen we de chirurgen nog even apart. Volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) verdient een beginnende chirurg in loondienst met een fulltime dienstverband (45 uur per week) een brutosalaris van ongeveer € 5.300 per maand. Naarmate de ervaring toeneemt, kan het salaris van een chirurg oplopen tot meer dan € 10.000 per maand.

Chirurgen die in academische ziekenhuizen werken, kunnen over het algemeen een hoger salaris verwachten. Daarbij is het van belang te vermelden dat deze bedragen slechts een indicatie zijn en dat het salaris van een chirurg afhankelijk is van verschillende factoren.

De meeste van deze beroepen zijn dus alleen uit te voeren mits u een specialisatie doet na de opleiding geneeskunde. Dat betekent bijvoorbeeld dat als u huisarts zou willen worden, dat u na zes jaar geneeskunde nog drie jaar in de schoolbanken moet zitten om écht huisarts te kunnen zijn. Bovendien worden opleidingen door menig student als zeer gecompliceerd beschouwd.

Het is dus niet negen jaar genieten van het studentenleven, maar eerder negen jaar keihard knokken om dit loon te kunnen verdienen. Echter gaat het uiteindelijk hopelijk voor de meeste doktoren niet om het geld, maar omdat ze iets voor iemand kunnen betekenen en letterlijk over leven en dood gaan.

Medische specialisten behoren dan ook niet voor niets tot de bestbetaalde banen in Nederland.