Hoewel een werkgever wettelijk niet verplicht is om stagevergoedingen uit te keren, gebeurt dit in de praktijk bij de meeste bedrijven wél. Sommigen gaan echter zo ver dat het qua vergoeding meer begint te lijken op een fulltime baan.

Best betaalde stagiaires

Het economisch onderzoeksteam van Glassdoor stelde in 2021 een lijst samen met de 25 best betaalde stages in de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat NVIDIA, een computerhardware- en softwarebedrijf, het hoogste maandsalaris voor stagiaires betaalde. Namelijk $ 8.811 per maand, omgerekend € 8.362, terwijl het bedrijf ook nog eens op de tweede plaats stond in de ‘Best Places to Work’-lijst.

In Nederland liggen de vergoedingen over het algemeen aanzienlijk lager, maar alsnog hoeven stagiaires hier niet op een houtje te bijten en zijn er lucratieve verbintenissen aan te gaan. Magnet.me, een online netwerk gericht op studenten en starters die op zoek zijn naar werkgevers, verzamelde, net als in 2021, allerlei gegevens van werkgevers – met een focus op stagevergoedingen.

Cashen bij de overheid

Uit hun resultaten blijkt dat de gemiddelde stagevergoeding een lichte stijging heeft meegemaakt ten opzichte van vorig jaar, 3,3%. Net als voorgaande jaren is de advocatuur de meest winstgevende sector, gevolgd door functies bij de overheid (stagevergoedingen stegen daar met 5%).

“De afgelopen jaren zien we een continue stijging in de hoogte van de stagevergoedingen van de overheid. Daarnaast valt het ook op dat de overheid een van de weinige sectoren is die het aantal stages gedurende de pandemie op pijl heeft kunnen houden”, schrijft Laurens van Nues, co-founder van Magnet.me. “Naast dat ze veel betalen, bieden ze ook maatschappelijk relevante stages aan.”

De 10 best betaalde stages in Nederland

Ondanks dat een stagiaire voor een bepaalde, relatief korte periode meedraait in een bedrijf, zijn verscheidene werkgevers bereid om goed voor ze te zorgen op financieel vlak. Binnen de top 10 van Magnet.me is een stijging waargenomen van 31% in vergelijking met vorig jaar.

De lijst van 2022 wordt aangevoerd door adviesbureau Eden McCallum met een gemiddelde stagevergoeding van € 1.700. OC&C Strategy Consultants (de nummer 3 van afgelopen jaar) biedt daarna het meeste aan: gemiddeld € 1.650. En Torqx Capital Partners completeert de top 3 met € 1.500 voor hun ‘private equity stagiairs’.

Best betaalde stages

Zat hier niets voor jou tussen? Geen zorgen, wij van Pure Luxe zoeken namelijk nog een redactiestaigair(e)!