De zomer is hét seizoen waarin hordes aan Nederlanders eropuit trekken om te genieten van een welverdiende vakantie. Of het nu gaat om avontuurlijke reizen, ontspanning op het strand of culturele ontdekkingen, wij Nederlanders hebben nu eenmaal onze  favoriete bestemmingen.

Uit gegevens en berichtgeving van diverse reisorganisaties blijkt dat vooral Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. In april bleek uit een ledenpeiling van de ANWB dat bijna ‘een derde van alle Nederlandse vakantiegangers’ hun keuze liet vallen op een land in Zuid-Europa.

5 populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders

1. Spanje

Spanje is al jarenlang een geliefde bestemming onder Nederlanders. Met zijn prachtige stranden, heerlijke gerechten en warme klimaat trekt het land jaarlijks duizenden bezoekers. De Costa del Sol en de Costa Brava zijn populaire kustbestemmingen waar Nederlanders kunnen genieten van zon, zee en strand. Daarnaast zijn steden zoals Barcelona en Madrid favoriet vanwege hun rijke cultuur, architectuur en bruisend nachtleven.

Marbella, Spanje

Marbella, Spanje

2. Griekenland

Met zijn idyllische eilanden en rijke geschiedenis trekt Griekenland veel Nederlandse toeristen aan. De eilanden zoals Kreta, Rhodos, Santorini en Mykonos bieden prachtige stranden, pittoreske dorpjes en traditionele gerechten. Bovendien kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen in Athene, waar ze de Akropolis en andere historische bezienswaardigheden kunnen verkennen.

3. Turkije

Turkije heeft zich gevestigd als een favoriete vakantiebestemming onder Nederlandse reizigers, ondanks dat het dus wat verder ligt dan de bovengenoemde landen. Met zijn schitterende kustlijnen, rijke geschiedenis, betaalbare all-inclusive resorts en gastvrije cultuur biedt Turkije een gevarieerde en aantrekkelijke vakantie-ervaring. Het is geen verrassing dat zoveel Nederlandse reizigers jaarlijks naar dit prachtige land blijven terugkeren.

Kremer, Turkije

Kremer, Turkije

4. Curaçao

Curaçao blijft een populaire bestemming onder Nederlandse vakantiegangers. Het eiland biedt een perfecte mix van ontspanning, avontuur en culturele verkenning. Voor Nederlandse reizigers is het dé tropische ontsnapping. Bovendien speelt het feit dat Curaçao onderdeel is van de Nederlandse Antillen een doorslaggevende rol.

5. Kroatië

Dit Balkan-land compliteert de vijf populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders anno 2023. Kroatië, gelegen aan de Adriatische Zee, heeft de afgelopen jaren steeds meer Nederlandse vakantiegangers aangetrokken. Het land kenmerkt zich door middel van historische steden, een beeldschone natuur en ook qua culturele erfgoed komen reizigers hier aan hun trekken. Ook jongeren kunnen hier een geslaagde feestvakantie meemaken.

Snelst opkomende vakantieland

Uit de nieuwste editie van de Vakantiebeurs blijkt dat Albanië de snelst opkomende vakantiebestemming Albanië is. Waarom? “Afgelopen jaar was Albanië de bestemming van het tv-programma ‘Wie is de Mol’. Dit zou de opkomende populariteit van dit land kunnen verklaren”, zegt Marleen Rompen, Exhibition Manager van de Vakantiebeurs. Maar ook het gegeven dat het redelijk dichtbij is, enorm goedkoop en prachtig qua natuur is, dragen ongetwijfeld mee aan deze explosieve stijging.

Berat, Albanië

Berat, Albanië