Bij een veiling van het Britse veilinghuis RM Sotheby’s heeft een tijdens de Monegaskische Grand Prix door Formule 1-coureur Charles Leclerc gedragen helm voor een recordbedrag verkocht. De helm is voor in totaal € 306.000 onder de hamer gegaan. Volgens het veilinghuis is er niet eerder zo’n hoog bedrag neergelegd voor een gedragen F1-helm.

Ferrari-coureur Charles Leclerc

Het is nog niet het jaar in de Formule 1 van Charles Leclerc, actief voor het team van Ferrari. De Monegask staat slechts zevende in het constructeurskampioenschap en wist in de zeven tot nu toe verreden races slechts één keer het podium te behalen. En dat terwijl Ferrari toch te boek staat als één van de topteams in de koningsklasse van de autosport. Het moet zowel Aston Martin, Mercedes en Red Bull Racing, waar Max Verstappen actief voor is, voor zich dulden.

Bij Red Bull is alles juist rozengeur en maneschijn. De van origine Oostenrijkse renstal heeft met Max Verstappen een zeer dominante coureur in huis. Alle zeven races werden door dat team gewonnen, waarvan vijf door de Limburger. Hij floreert dan ook fier aan de top van het klassement. Het team staat tevens bovenaan in het kampioenschap voor de constructeurs, het kampioenschap voor de teams.

Helm Leclerc geveild voor het goede doel

De opbrengst van de geveilde helm zal gaan naar de slachtoffers van het noodweer en bijbehorende overstromingen in de regio Emilia-Romagna, in Italië. De basis van het F1-team van Ferrari staat in Maranello, tevens gelegen in het desbetreffende gebied. Dat team besloot toen de ramp net had plaatsgevonden al een miljoen aan het gebied te doneren. Ook andere teams en coureurs kwamen met initiatieven om geld op te halen. Bij de ramp kwamen zo’n 13 mensen om het leven en zijn honderduizenden mensen hun woning kwijtgeraakt. Er is een miljardenschade.

Ook Leclerc steekt de handen uit de mouwen en doneerde niet alleen zijn helm, maar ook zijn race-overall en (hand)schoenen. Zijn race-overall ging voor respectievelijk € 61.200 de deur uit, zijn handschoenen voor € 42.000 en zijn schoenen voor € 20.400.

In de tijd van de ramp zou de Grand Prix van Emilia-Romagna op de kalender staan. Deze ging vanzelfsprekend niet door.