In een historisch vonnis heeft een Amerikaanse rechtbank bepaald dat Starbucks $ 25,6 miljoen miljoen moet betalen aan een voormalig werknemer die onrechtmatig ontslagen werd op basis van haar huidskleur. Volgens de koffieketen zou de vrouw ontslagen zijn omdat ze niet naar behoren functioneerde, maar de jury en de rechter oordeelde anders.

Discriminatiezaak tegen Starbucks

Volgens berichten in Amerikaanse media Shannon Phillips, die de functie van regiomanager bekleedde, ontslagen na een incident in 2018. In dat jaar bezochten twee jonge zwarte mannen de wereldberoemde koffiezaak in Philadelphia. Eén van hen vroeg toestemming om het toilet te gebruiken, maar werd geweigerd omdat hij nog niets had gekocht.

De mannen bleven aanwezig en verklaarden dat ze wachtten op een derde persoon, maar het personeel had genoeg gehad en schakelde de hulp van politie in. Verbijsterend genoeg werden ze in de boeien geslagen en naar buiten geëscorteerd.

Het incident is vastgelegd op film en ging al gauw als een lopend vuurtje op het internet. Het zorgde niet alleen voor een storm van verontwaardiging, maar er braken zelfs protesten uit. Starbucks reageerde door tijdelijk alle vestigingen een dag te sluiten om anti-discriminatietraining te bieden aan medewerkers. Howard Schultz, de voormalige CEO van Starbucks omschreef de beelden als “erg moeilijk om naar te kijken” en heeft gereageerd door te zeggen dat hij “geen kleur ziet”.

Het bedrijf uit Seattle besloot vanwege het incident ook Phillips te ontheven uit haar functie. Een vreemde keuze, aangezien de manager van de vestiging waar het incident plaatsvond – een zwarte man – zijn functie behield. Racisme, aldus de ex-medewerker die een juridische strijd besloot op te zetten.

Rechter: onrechtmatig ontslag

Starbucks verdedigde zichzelf door te beweren dat het bedrijf destijds behoefte had aan een sterke leider en beweerde dat Phillips “overweldigd was en onvoldoende bewust was van de situatie.” Maar de jury geloofde daar geen snars van.

Uiteindelijk werd er geconcludeerd dat de vrouw onrecht was aangedaan en als gevolg daarvan ontvangt ze $ 600.000 als compensatie voor misgelopen inkomsten en nog eens $ 25 miljoen als vergoeding voor de schending van haar mensenrechten op basis van raciale discriminatie door Starbucks. Laura Carlin Mattiacci, advocaat van Phillips, heeft verklaard dat haar cliënt “zeer tevreden” is met de uitspraak.