Afgelopen woensdag was het weer raak vlakbij het schiereiland Peloponnesos in Griekenland. Een onbetrouwbare vissersboot kapseisde, waardoor 78 migranten verdronken, terwijl de lijst met vermisten toeneemt. Griekenland vreest hierdoor voor honderden extra slachtoffers; er zouden tussen de 400 en 750 mensen aan boord zijn geweest. Om hulp te bieden bij deze humanitaire catastrofe is de hulp ingeschakeld van het 93,5 meter lange superjacht Mayan Queen IV.

Gekapseisde migrantenboten

Steeds meer vluchtelingen maken de risicovolle oversteek vanaf Africa om een beter leven in te vinden in Europa. De meesten hebben een zware weg moeten afleggen om aan te komen in bijvoorbeeld Tunesië of Libië om eenmaal daar te beginnen aan het meest gevaarlijke onderdeel; de boottocht over de genadeloze Middellandse Zee. De Verenigde Naties schatten in dat er dit jaar alleen al tussen Noord-Afrika en Zuid-Europa al bijna 1.000 mensen omgekomen of zijn vermist.

Op 14 juni ging het voor de zoveelste keer volledig mis. Volgens de Griekse kustwacht heeft een kustpatrouillevaartuig vóór de ramp verschillende keren heeft geprobeerd contact te maken met de boot, maar de vluchtelingen zouden de hulp hebben geweigerd en medegedeeld hebben dat ze hun reis naar Italië zouden voortzetten. Achteraf gezien was dat een enorme fout met desastreuze gevolgen.

“Vandaag in de vroege ochtenduren sloeg de bovenstaande vissersboot om en zonk uiteindelijk en begonnen we onmiddellijk een brede zoek- en reddingsoperatie met de medewerking van het Coastal Patrol-schip LS-EL.AKT en drie passerende schepen,” aldus een verklaring. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 104 migranten levend gered en 29 migranten zijn naar het ziekenhuis zijn gebracht. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft de dag van het ongeluk drie dagen van rouw afgekondigd.

Mayan Queen IV

Boat International meldt dat superjacht Mayan Queen IV inmiddels is aangekomen in de haven van Kalamata, waar de overlevenden van de ramp (medische) hulp ontvangen. Op beelden is te zien dat meerdere ambulances en medische professionals de migranten te hulp staan.

Het jacht Mayan Queen IV, een adembenemend luxueus schip, is een staaltje van technische perfectie en elegantie. Dit uitzonderlijke vaartuig, gebouwd door Blohm + Voss, is eigendom van de Mexicaanse miljardair Alberto Baillères en beschikt over een helikopterplatform, een groot zwembad, een spa, een fitnessruimte, een bioscoop, een eigen casino en zelfs een onderwaterobservatieruimte. Vanwege z’n omvang kan het schip ook tijdelijk onderdak bieden aan zij die het het meest nodig hebben.