Een voormalige werknemer van een technisch onderhoudsbedrijf uit Vlissingen heeft zich schuldig gemaakt aan een substantiële verduistering van maar liefst € 6 miljoen van zijn voormalige werkgever. Met het losgepeuterde megabedrag bekostigde hij zijn luxueuze levensstijl, maar hij kon niet voorkomen dat hij door de mand viel.

TEAM Industrial Services Netherlands

De 44 jaar ex-werknemer was sinds 2011 werkzaam als controller op de financiële afdeling van TEAM Industrial Services Netherlands, een vooraanstaand technisch onderhoudsbedrijf in Vlissingen. Het bedrijf, dat onderdeel uitmaakt van het beursgenoteerde Amerikaanse concern TEAM Inc, behaalde vorig jaar een indrukwekkende omzet van maar liefst $ 840 miljoen (ruim € 780 miljoen).

Openbaar Ministerie claimt zou de man tussen 2014 en 2020 een bedrag van ruim € 6,1 miljoen hebben ontvreemd van zijn werkgever. Daarnaast wordt hij verdacht van het vervalsen van documenten met betrekking tot fictieve leningen aan zijn persoonlijke ondernemingen.

Vluchten met een privéjet en kostbare merkproducten

Volgens Omroep Zeeland zou de man het wachtwoord van een collega hebben gebruikt om de dubieuze betalingen voor te bereiden, die hij vervolgens zelf autoriseerde. Met het gestolen geld zou hij exclusieve kleding, horloges hebben gekocht, evenals luxueuze reizen en zelfs een Audi voor zijn echtgenote.

Opmerkelijk genoeg werd deze heer in 2017 nog gepromoveerd tot financieel controller voor Europa, maar zijn bedrog kwam pas begin 2020 aan het licht. Uit een uitspraak van de Accountantskamer uit datzelfde jaar blijkt dat hij vervolgens een aanzienlijk aantal computerbestanden heeft gewist in een poging de sporen van zijn frauduleuze handelingen uit te wissen.

Op staande voet ontslagen

Ondertussen heeft de man zijn schuld bekend en is hij logischerwijs op staande voet ontslagen. Maar daar is de kous niet mee af. Zijn werkgever heeft een rechtszaak aangespannen om het miljoenenbedrag te heroveren.

De advocaat van de man in kwestie, Ilse van der Meer, bevestigt dat haar cliënt in 2020 in een civiele procedure is veroordeeld tot het volledig vergoeden van de geleden schade. Momenteel betaalt hij maandelijks een schadevergoeding van € 400, aangezien dat “op dit moment is dit het maximale haalbare” is.  Hier bovenop is hij voor de komende 10 jaar geschrapt als registeraccountant, wat inhoudt dat hij zijn werk niet verder kan uitoefenen.

Van der Meer benadrukt dat haar cliënt zijn fouten heeft erkend en volledig heeft meegewerkt in de zaak.  “Hij betreurt zijn daden ten zeerste. Hij is zich bewust van de ongepastheid ervan, maar soms maken we fouten in het leven. In dit geval is er ernstig misgegaan.”

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van vier jaar tegen de man, maar zijn advocaat probeert dat kosten wat het kost te voorkomen: “Hij probeert te herstellen wat er te herstellen valt. Als hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf, wordt de kans dat dit lukt aanzienlijk kleiner.” Over twee weken zal er uitspraak gedaan worden over de turbulente zaak.