De bloeddorstige oorlog tussen Oekraïne en Rusland zal waarschijnlijk nog wel een poos aanhouden. En hetzelfde geldt voor de vluchtelingenstroom die vanuit het door oorlog geteisterde land leidt naar onder meer West-Europa, waaronder ook Nederland waar er op het moment van schrijven 93.510 staan ingeschreven. Een Oekraïense vluchteling in België kon zijn ogen amper geloven toen hij een half miljoen won met een kraslot van de Nationale Loterij.

Oekraïne vluchteling wint € 500.000 met klaslot van € 5

Aangezien de loterij discreet wil blijven, weten we niet bijster veel van de geluksvogel af. Alleen het feit dat hij een man van tussen de 18 en 24 jaar is en dat hij het winnende lot afgelopen maand voor € 5 kocht bij een pompstation. “Hij wist niet wat hem overkwam toen hij één van zijn nummers zag terugkomen bij de winnende nummers en daaronder een bedrag van 500.000 euro zag staan”, aldus de loterij.

Met hulp van vrienden wist de Oekraïner zich te melden bij het hoofdkantoor van de Nationale Loterij. Winnaars van een bedrag van boven de ton moeten zich namelijk eerst melden, voordat ze hun geldprijs in ontvangst kunnen nemen.

Teken van hoop

Op de vraag wat hij met het geld gaat doen antwoordde de winnaar dat hij ten eerste een groot feest gaat geven. Daarna wil hij mogelijk terugkeren naar zijn geboorteland. Ook wil hij zijn geldprijs inzetten om een steentje bij te dragen aan de wederopbouw van zijn land.

“We zien hier veel winnaars passeren, maar bij deze winnaar zagen we toch dat het voor hem net dat tikkeltje extra betekende”, zegt Joke Vermoere, woordvoerder van de Nationale Loterij. “Alsof het een teken van hoop was in donkere tijden.”