Pelé geldt voor velen als misschien wel de allerbeste voetballer aller tijden. De legendarische Braziliaan overleed helaas afgelopen december op 83-jarige leeftijd aan darmkanker, nadat al hij al een flinke tijd daarvoor kwakkelde met zijn gezondheid. Nu wordt het shirt waarmee hij zijn laatste interlandgoal voor Brazilië maakte geveild. De verwachte opbrengst bedraagt tussen de $ 124.000 en $ 186.000.

Pelé, Braziliaans fenomeen

De wijlen Braziliaan geldt als één van de beste, zo niet de beste voetballer ooit. In tegenstelling tot andere wereldsterren zoals Diego Maradona en de Braziliaanse Ronaldo, ookwel R9 genoemd, maakte Pelé nooit de normaal gesproken felbegeerde stap naar Europa. Pelé speelde zijn gehele carrière voor Santos in Brazilië. Daar floreerde hij met talloze doelpunten – 1283 in 1390 wedstrijden om precies te zijn – en prijzen, 10 in totaal. In totaal was Pelé liefst 18 jaar actief voor de Braziliaanse club, waar superster Neymar, tegenwoordig Paris Saint-Germain, ook zijn carrière begon. In het laatste jaar van zijn carrière verkaste Pelé toch nog naar het buitenland om te spelen voor New York Cosmos in de Verenigde Staten. In zijn hoogtijdagen probeerden grote clubs als Juventus, Manchester United en Real Madrid Pelé binnen te hengelen. Dat werd echter verhinderd door de Braziliaanse regering. In 1975 deed ook Feyenoord een poging zich van de diensten van Pelé te verzekeren, tevens zonder resultaat.

Pelé shirt

Het desbetreffende nummer 10-shirt droeg de voetballer in juli 1971, tijdens zijn laatste interland voor het Braziliaanse nationale elftal, waarin hij 92 wedstrijden speelde en liefst drie keer wereldkampioen werd. Destijds speelde Pelé een vriendschappelijke wedstrijd tegen Oostenrijk, toen nog onderdeel van voormalig Joegoslavië. Tijdens die wedstrijd in het Morumbí-stadion in São Paulo scoorde Pelé tevens. Het betekende zijn 77e en laatste goal in het beroemde geel-groene shirt. De wedstrijd eindigde overigens in 2-2.

Shirt van Pelé wordt geveild

Het shirt is geel met groen, de iconische en befaamde kleuren van Brazilië, met op de borst het logo van de Braziliaanse voetbalbond. Destijds waren er nog geen shirtsponsors of spelersnamen op ruggen, zo ook niet op dit exemplaar. Het maakt het shirt iconisch, maar tijdloos en authentiek tegelijk. Achterop staat enkel nummer 10, het rugnummer van Pelé.

Pelé shirt

Het iconische shirt zal op 6 en 7 juni onder de hamer gaan bij het Engelse veilinghuis Graham Budd Auctions, en zal naar alle waarschijnlijkheid een bedrag ergens in de tonnen opleveren.