Elk jaar maakt het International Centre for Sports Studies, kortweg CIES genoemd, de lijst met de 100 duurste voetballers van dit moment bekend. In de lijst van 2023 zijn vijf Nederlanders terug te vinden. Volgens de lijst is de Noorse superspits Erling Haaland, van Manchester City, momenteel de duurste speler, met een marktwaarde van € 245,1 miljoen, gevolgd door Vinícius Júnior van Real Madrid en Bukayo Saka van Arsenal, beiden met een marktwaarde van om en nabij de € 195 miljoen.

CIES brengt lijst met top 100 duurste voetballers uit

Het gaat in de lijst om de geschatte transferwaardes, middels een model dat exclusief is ontwikkeld door het CIES Football Observatory. Zoals gezegd is Erling Haaland de lijsttrekker. Dat komt mede door zijn gigantische hoeveelheid goals, 52 om precies te zijn, in alle competities. En dat in 52 wedstrijden. Gemiddeld loopt de Noor dus 1 op 1. Door die goals wist City, onder leiding van succestrainer Pep Guardiola, de zo begeerde ’treble’ te winnen. De Premier League, de FA Cup en afgelopen weekend de Champions League.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Manchester City (@mancity)

Op nummer twee en drie staan dus Vinícius Júnior en Bukayo Saka. Daarachter is plek voor Jude Bellingham, de jonge Engelsman in dienst van Borussia Dortmund, die volgens ingewijden op het punt staat om naar het koninklijke Real Madrid te verkassen. De top 10 wordt gecompleteerd door Rodrygo (Real Madrid), Pedri (FC Barcelona), Gavi (FC Barcelona), Jamal Musiala (Bayern München), Phil Foden (Manchester City) en de Franse sterspeler Kylian Mbappe van Paris Saint-Germain.

Buiten spelers uit de grootste competities ter wereld is er ook plaats voor Nederlanders en spelers uit de Eredivisie.

Vijf Nederlanders

In de lijst zijn vijf Nederlanders terug te vinden. Cody Gakpo, die afgelopen winter na een uitstekend WK PSV verruilde voor Liverpool, is volgens de lijst de meest kostbare Nederlandse speler. Hij staat op plaats 26, met een marktwaarde van € 87 miljoen. De andere Nederlanders zijn Frenkie de Jong van FC Barcelona (77,2 miljoen, plaats 41), Matthijs de Ligt van Bayern München (68,3 miljoen, plaats 63), het jonge PSV-talent Xavi Simons (67,3 miljoen, plaats 65) en Ajacied Kenneth Taylor (61,5 miljoen, plaats 81). Die laatstgenoemde is opvallend te noemen. Taylor was één van de vaste waardes bij de Amsterdamse club dit seizoen, maar werd veel bekritiseerd vanwege zijn spel. Desondanks een plek in de lijst en daarnaast werd hij door Ajax uitgeroepen als Talent van het Jaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kenneth Taylor (@kennethtaylor_)

In de lijst staat nog één andere speler uit de Nederlandse competitie, de Eredivisie. Tevens Ajacied Mohammed Kudus is terug te vinden op plaats 99 met een marktwaarde van € 53,5 miljoen. Overigens wel terecht, de Ghanees speelde immers een uitstekend seizoen en is op de radar van de grote clubs verschenen. Bekijk de volledige lijst hier.