Eén van de meest opvallende creaties van Tesla is zonder twijfel de Cybertruck, een futuristisch ogende elektrische pickup truck die de conventies van het traditionele autodesign uitdaagt. Terwijl de introductie van het futuristische rijtuig in 2019 plaatsvond, heeft nu pas het eerste exemplaar de fabriek verlaten.

De eerste Tesla Cybertruck is een feit

De veelbesproken Tesla-topman Elon Musk heeft dit heugelijke nieuws, zoals gebruikelijk, gedeeld op Twitter. Boven een foto waarop een groep werknemers staan, schreef hij: “”First Cybertruck built at Giga Texas!”. Door de zee aan gele hesjes en witte helmen van de groep werknemers is de Cybertruck amper te zien, maar hij staat er toch echt!

Het was de bedoeling dat de Tesla Cybertruck ongeveer twee jaar na de onthulling in productie zou gaan. Maar zoals u waarschijnlijk wel weet, Musk komt zeker niet altijd zijn beloftes na… Deadline na deadline verstreek, en de Cybertruck, die kwam maar niet.

Toch rolde afgelopen weekend eerste Tesla Cybertruck van de assemblagelijn in de Gigafactory in de Amerikaanse staat Texas. Het model dat volgens Tesla de wereld in geholpen is “om te voorzien in de bruikbaarheid van een truck met de prestaties van een sportwagen.”

Het ontwerp van de Tesla Cybertruck is een radicale verschuiving van wat we gewend zijn van traditionele pickup trucks. Het voertuig is gebouwd met een roestvrijstalen exoskelet dat niet alleen duurzaam is, maar ook de mogelijkheid biedt om bestand te zijn tegen deuken en schade. Ook zouden de (zij)ruit onbreekbaar zijn, maar dat bleek niet helemaal het geval te zijn.

Cultstatus

De hoekige en minimalistische vormen van de Cybertruck creëren een onmiskenbaar robuuste uitstraling die een combinatie van kracht en moderniteit uitstraalt. Het ontwerp is zowel functioneel als esthetisch en heeft al snel een cultstatus op social media verworven.

Onder de ruige buitenkant biedt de Tesla Cybertruck indrukwekkende prestaties. Met de optie van drie verschillende aandrijfsystemen – Single Motor RWD, Dual Motor AWD en Tri Motor AWD – biedt de Cybertruck een breed scala aan mogelijkheden om aan de behoeften van verschillende bestuurders te voldoen. Waar het instapmodel zo’n 480 kilometer zou af kunnen leggen op een volle lading, heeft het topmodel een actieradius van meer dan 800 kilometer.

De Tri Motor AWD-variant die in staat is om in minder dan 2,9 seconden van 0 naar 100 km/u te sprinten. Daarnaast heeft de Cybertruck een aanzienlijk rijbereik op één enkele lading, waardoor langeafstandsritten zonder onderbrekingen mogelijk worden.

De Tesla Cybertuck bevindt zich in het hogere middenklasse segment (E) en is verkrijgbaar vanaf € 43.980,- .