Oplichters weten telkens nieuwe trucs te bedenken om hun slachtoffers te overtuigen. Hoewel mensen er volop voor worden gewaarschuwd, zijn de gladde praatjes en de professionele houdingen van deze oplichters nog velen te slim af. Zo ook een 20-jarige man, die een half jaar lang wegkwam met het oplichten van met name oudere slachtoffers.

Haarlemse man (20) licht 22 mensen op

Zijn trucjes zijn begonnen aan het begin van het nieuwe jaar. Vermoedelijk werkte de man samen met een groep, die belden naar voornamelijk bejaarde mensen en zich voordeden als bankmedewerkers. De criminelen beschikten in de meeste gevallen over persoonlijke informatie van het slachtoffer; rekeningnummers, verzekeringen, banksaldi of recent gedane banktransacties. Zo wonnen ze het vertrouwen van de slachtoffers en claimden ze dat de mensen slachtoffer waren geworden van fraude. De criminelen vertelden aan de slachtoffers dat er een koerier langs zou komen om de bankpassen op te halen.

Toen de criminelen aan de deur kwamen, overhandigden de slachtoffers zowel pinpas als pincode, met in velen gevallen zelfs geld en juwelen. De slachtoffers werd namelijk wijsgemaakt dat hun kostbaarheden in een kluis van een bank zou worden gelegd.

In sommige gevallen namen de criminelen de laptop of tablet van de slachtoffers op afstand over. Via het programma Anydesk boekten de criminelen geld van de spaarrekening over naar de betaalrekening en verhoogden zij de daglimiet. Vervolgens haalden de criminelen de rekeningen leeg door pinopnames of door het kopen van diverse cadeaubonnen.

Oplichter nog zeker twee weten vast

De 22 slachtoffers zijn tussen de 51 en 96 jaar oud. 17 van de slachtoffers komen uit plaatsen in Noord-Holland, onder andere Bentveld, Haarlem, Heemstede, Nieuw-Vennep en Zandvoort. De andere vijf slachtoffers komen uit Bennekom, Hillegom, Leerbroek en Zwammerdam.

Toen er aangiftes binnenkwamen van bankfraude, begon de zaak te rollen. Vrijdag 21 juli werd de verdachte Haarlemmer aangehouden, uit verdenking dat hij één van deze oplichters zou zijn geweest. De man zit zeker nog twee weken vast, terwijl de politie meer informatie en bewijs verzamelt. Het gaat in totaal om bijna € 100.000.