Een opmerkelijk beeld vanaf de kust van Ameland. Het Panamees geregistreerde vrachtschip Fremantle Highway staat namelijk in brand op zo’n 30 kilometer ten noorden van het Nederlandse waddeneiland. Het vuur is vermoedelijk veroorzaakt door een elektrische auto aan boord. Alle details moeten nog duidelijk worden. Wat echter vaststaat is dat één opvarende om het leven is gekomen en er zijn 16 gewonden zijn gevallen, aldus de Kustwacht.

Panamees vrachtschip staat in de brand

Wanneer we ‘kolossaal vrachtschip’ schrijven, bedoelen we ook echt kolossaal. Het bijna 200 meter lange Fremantle Highway was onderweg van Bremerhaven in Duitsland naar Port Said in Egypte met aan boord zo’n 3.000 auto’s. Hierdoor kunnen we probleemloos concluderen dat de cargo aan boord, plus het schip zelf, al gauw een waarde vertegenwoordigd van in de honderden miljoenen.

Hoe het vuur is begonnen is nog onduidelijk, maar het zou vermoedelijk te maken hebben met één van de 25 elektrische auto’s aan boord, zegt een woordvoerder van de Kustwacht. Terwijl de vuurzee zich in een noodgang verspreidde, probeerden de bemanningsleden – tevergeefs – alles in hun macht te doen om het vuur tegen te gaan. Ondanks hun dappere inspanningen bleef het vuur zich uitbreiden.

Spectaculaire reddings- en blusoperatie

Gespecialiseerde brandweerlieden, opgeroepen vanuit Rotterdam, haastten zich naar de locatie van de brand om bij te dragen aan de operatie, maar door de hevigheid van het vuur was het voor hen onmogelijk om veilig aan boord van het brandende schip te komen.

Maar hoe zit het met de bemanningsleden? Zeven bemanningsleden zijn gecontroleerd van het schip gesprongen en zijn vervolgens uit het water gehaald. De rest van de opvarenden zijn met helikopters van boord gehaald. Zij hadden allemaal ademhalingsklachten, maar zijn intussen allemaal naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Geen van hen verkeert in levensgevaar en momenteel zijn er geen personen meer aanwezig op het brandende vaartuig.

Nu de bemanningsleden weer op het vaste land zijn, gaat de spectaculaire reddingsoperatie ongestoord door. Naast de Kustwacht zijn ook de KNRM, Rederij Noordgat en een visserschip dat in de buurt was, opgetrommeld. Vanuit Ameland en Schiermonnikoog zijn reddingsboten van de KNRM naar het schip gestuurd om assistentie te verlenen.

De Kustwacht staat in nauw contact met de brandweer om de volgende stappen te coördineren. Het schip en zijn kostbare lading worden nauwlettend in de gaten gehouden…