De Urus het gewaagde paradepaardje van Lamborghini en is verantwoordelijk voor het meeste van de winst van het toonaangevende Italiaanse autobedrijf. Toch moeten ze de concurrentie nauw in de gaten houden. Zo heeft Lotus een SUV aangekondigd die op bijna ieder vlak vergelijkbaar is met de Urus, of zelfs beter, maar slechts een fractie van de prijs kost.

Urus krijgt er concurrentie bij

Jaren geleden had niemand kunnen voorspellen dat het Britse sportwagenmerk Lotus ooit een SUV zou produceren. Datzelfde was echter ook het geval bij Lamborghini. Toch hebben beide merken een SUV in de stal staan. De ene heet ‘Urus’, terwijl de ander ‘Eletre’ wordt genoemd.

Lotus is met de Electre een nieuwe weg ingeslagen. Het merk, dat bekendstaat om zijn lichtgewicht sportwagens, heeft met de Eletre een imposante en zwaarlijvige SUV op de markt gebracht. Maar laat u niet misleiden door zijn omvang, want deze SUV is allesbehalve traag.

In feite is de Lotus Eletre de snelste SUV ooit gemaakt, met een indrukwekkende 0 tot 100 km/u-sprinttijd in minder dan 3 seconden. Dit is mogelijk gemaakt door de elektrische aandrijving en een vermogen van maar liefst 603 pk en 710 Nm aan koppel. De actieradius? 600 kilometer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lotus Cars (@lotuscars)

Eletre R van Lotus

En terwijl de Urus, en vergelijkbare modellen als de Porsche Cayenne en Aston Martin DBX worden aangedreven door V8-motoren, en de Ferrari Purosangue zelfs is uitgerust met een V12, heeft de Lotus Eletre elektrische motoren. De twee elektromotoren in de standaardversie produceren dus al 603 pk, terwijl het topmodel, de Eletre R, een vermogen van 919 pk heeft – met een topsnelheid van 258 km/h. Dit zorgt voor een unieke en opwindende rijervaring.

Lamborghini Urus (Lotus)

En dan nog de prijs. Waar de Urus en Purosangue geprijsd zijn vanaf respectievelijk € 313.000 en een half miljoen euro, kunt u de standaardversie van de Lotus Eletre al oppikken voor minder dan € 100.000. Ook het topmodel is relatief betaalbaar met een prijs vanaf € 154.000. In zomer van dit jaar worden de eerste exemplaren in Nederland verwacht.

De Lotus Eletre is een unieke en opwindende toevoeging aan de SUV-markt en bewijst dat zelfs de meest onverwachte automerken zich kunnen aanpassen aan de vraag van de consument. Of ze hiermee daadwerkelijk klanten wegpikken bij Lamborghini, kunnen we ons alsnog niet voorstellen. We gaan het meemaken.