Olivia Caraballo, een meisje van 8 jaar, heeft het in een rechtszaak opgenomen tegen fastfoodketen McDonald’s. Zij wilde gecompenseerd worden voor de brandwonden die ze opliep door eten eten van een heetgebakerde kipnugget. Hoewel haar juridische team en familie aanvankelijk $ 15 miljoen eisten, is er een akkoord op $ 800.000.

Rechtszaak met betrekking tot een gloeiendhete kipnugget van McDonald’s

Het desbetreffende incident vond plaats in 2019. Destijds was het meisje vier jaar oud toen ze tweedegraads brandwonden opliep nadat ze nietsvermoedend haar Happy Meal op de achterbank van de auto aan het verorberen was. De kipnugget veroorzaakte geen wond in haar mond, want zo ver kwam het niet eens. “Ze schreeuwde het uit van de pijn”, zei haar moeder Philana Holmes in de rechtbank. “Ik zette de auto snel aan de kant. De nugget zat vast tussen de gordel en haar dij.”

In de rechtszaal werden foto’s van de brandplek getoond en er werd audio afgespeeld van het geschreeuw van het meisje nadat ze zich had verbrand aan de nugget. De moeder verklaarde dat haar dochter een litteken heeft overgehouden aan het voorgeval en hoewel de wond na drie weken was genezen, zou het ook emotionele schade hebben aangericht aan de kleuter.

“Ik had eigenlijk geen verwachtingen”, aldus de moeder

McDonald’s verdedigde zichzelf door te zeggen dat een nugget warm moet zijn om salmonella uit te sluiten. En ondanks dat wereldberoemde keten is van mening dat ze niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de klant met het eten doet, vonden ze alsnog een vergoeding van $ 156.000 schappelijk.

De advocaten van de fastfoodketen vonden de eis absurd en beschuldigen de moeder van het slachtoffers van het misbruiken van de situatie om geld toe te eigenen. Uiteindelijk heeft de rechtbank geoordeeld dat de fastfoodketen $ 800.000 moet ophoesten. Zoals Frank Visser zou zeggen: “Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.”

Amerikaanse rechtssysteem

Eén van de redenen dat rechtszaken in de VS veelvoudig voorkomen is dat het rechtssysteem daar behoorlijk toegankelijk is. Iedereen, van de malafide advocaat tot de stratenmaker, kan een rechtszaak aanspannen. Bovendien zit het diepgeworteld in de cultuur van Amerika. Amerikanen houden er nou eenmaal van om hun geschillen uit te vechten in de rechtbank.

Het is bovendien niet de eerste keer dat McDonald’s aansprakelijk wordt gesteld voor iets heets op hun menu. Een jury uit New Mexico kende in 1992 bijvoorbeeld $ 2,7 miljoen uit aan Stella Liebeck nadat zij hete koffie van McDonald’s op haar schoot knoeide en vervolgens heftige brandwonden opliep.