De verschillen tussen arm en rijk worden alsmaar groter. Het contrast is overal ter wereld immens, en zeker ook in Nederland. Sterker nog: uit de nieuwste onderzoeksresultaten blijkt dat Nederland – op de Verenigde Staten na – de grootste welvaartskloof ter wereld heeft. Dat is natuurlijk bizar voor een land met slechts 18 miljoen inwoners.

Verenigde Staten heeft grootste welvaartskloof ter wereld

Volgens het OECD, in het Nederlands vrij vertaald de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, spant de Verenigde Staten qua welvaartskloof de kroon. Het gigantische land kampt nog altijd met de naweeën van de economische bankencrisis in 2008. Het verschil is dan ook groot: beroemdheden resideren luxueus in Beverly Hills, waar de ‘gewone’ Amerikaanse burger vaak twee banen heeft om goed rond te kunnen komen.

De kloof in rijkdom speelt zich vooral af in het etniciteit-gebied. De kloof in rijkdom tussen blanke Amerikanen en gekleurde minderheden is sinds de metingen in 1984 begonnen nog nooit zo groot geweest. Tussen 2005 en 2009 nam de rijkdom van een volledig blank huishouden af met 16%. Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse huishoudens zijn zwaarder getroffen, met een verlies aan rijkdom van respectievelijk 53% en 66%. Daarnaast heeft de Amerikaanse middenklasse vaak te maken met schulden. Hypotheek- en studieschulden zijn de twee meest voorkomende schulden waar Amerikanen onder gebukt gaan.

[OC] Wealth inequality by country (OECD data)
by u/YakEvery4395 in dataisbeautiful

De belangrijkste oorzaak is echter de nasleep van COVID-19. Volgens zakenblad Bloomberg leidde “het banenverlies zwaar voor laagbetaalde servicemedewerkers en infecteerde en doodde het virus onevenredig veel gekleurde mensen”. De 50 rijkste mensen in het land zijn volgens de Bloomberg Billionaires Index bijna 2 biljoen dollar waard, terwijl tegelijkertijd de armste 50% van de Amerikanen samen slechts 2,08 biljoen dollar bezit, oftewel 1,9 procent van het totale vermogen van Amerikaanse huishoudens.

Nederland runner-up in lijst met grootste vermogensongelijkheid

Op nummer twee is verrassend genoeg Nederland terug te vinden. Het is ook iets wat goed in het straatbeeld te zien is. Loop bijvoorbeeld van Rotterdam-Feijenoord naar de luxe Kop van Zuid (afstand van 5 minuten) en het lijkt wel een andere wereld.

Volgens een eerder gepubliceerd rapport van mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib komt dat onder meer doordat Nederland “een sleutelrol in mondiale belastingontwijking speelt.” Daarnaast hebben de vijf rijkste families van Nederland evenveel vermogen als de 3,2 miljoen armste Nederlanders samen. De organisatie zou in de toekomst graag een systeem willen zien waarin de rijkste 1% haar verantwoordelijkheid neemt zodat de gewonen mens niet hoeft op te draaien voor de consequenties. Het tegenovergestelde wordt echter verwacht.