Woensdag 19 juli vond in de Saudische hoofdstad Riyadh de laatste wedstrijd van het WK FIFA 23 plaats. In de finale moest de 18-jarige Nederlandse Manuel Bachoore het opnemen tegen Australiër Mark Zakhary. Het beloofde een zenuwslopende pot te worden, maar uiteindelijk wist de Nederlander de rust te bewaren en de hoogst haalbare prijs voor FIFA-e-sporters in de wacht te slepen; die eerste Nederlander sinds 2006 die dat voor elkaar heeft gekregen.

WK FIFA 2023

Het was geen simpele overwinning, want de winnaar moest bepaald worden in een penaltyserie, nadat de finalisten tweemaal gelijk speelden. Hoewel Bachoore op achterstand kwam, herpakte hij zichzelf en poeierde hij de bal tijdens de beslissende penalty vol in de winkelhaak (de linkerkruising), waardoor hij zichzelf nu wereldkampioen FIFA noemen. In 2022 deed de speler van Team Gullit, ’s werelds eerste FIFA-academie, ook mee. Toen werd hij er in de kwartfinales uitgeknikkerd.

“Het WK winnen in FIFA is vergelijkbaar met als een voetbalclub de Champions League wint of een land het WK”, zegt hij. En bij prestigieuze overwinningen, horen prestigieuze vergoedingen. De FIFA-speler keert dus niet met lege handen thuis, maar is na het kampioenschap $ 300.000, omgerekend € 269.736, rijker. Wat hij met het geld gaat doen? Daar is hij nog niet over uit. Wel zegt hij zijn rijbewijs te willen halen. “Ik ga nog geen huis kopen, ofzo.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Manuel Bachoore (@manuelbachoore)

8 uur per dag gamen

In aanloop van het WK FIFA 2022 ging hij tussen de trainingen door gewoon nog naar de middelbare school. Dit jaar deed hij zijn eindexamen (VWO), waardoor  hij zich beter kon voorbereiden dan vorig jaar. “De FIFA-toernooien waren twee maanden na de eindexamens. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: ik ga zo veel mogelijk spelen en zo min mogelijk afgeleid worden”, vertelt hij aan de NOS. “Het kostte wel zo’n acht uur per dag om aan de top te komen en te blijven.”

Toenemende populariteit van E-sport

In de afgelopen jaren is E-sport norm gegroeid en heeft een aanzienlijke toename in populariteit en belangstelling gekend. Voor veel gamers is e-sport niet langer alleen een hobby, maar ook een serieuze carrièrekeuze. Professionele e-sporters kunnen aanzienlijke inkomsten genereren uit sponsordeals, streamingactiviteiten (zoals Twitch), maar dus ook toernooiprijzen.

Zo won de Nederlandse Fortnite-speler Dave Jong, ook wel bekend als ‘Rojo’, bijvoorbeeld in 2019 nog samen met zijn teammate € 2 miljoen toen hij tweede werd tijdens het WK Fortnite in de Verenigde Staten.