Menig Nederlander heeft een safari door de Afrikaanse wildernis op zijn of haar bucketlist staan. Dat is ook niet zo vreemd: het kunnen aanschouwen van alle dieren die daar in het wild leven is een prachtige ervaring. Helaas moeten steeds meer dieren worden opgevangen en beschermd, bijvoorbeeld tegen stropers. Zo gebeurt dat ook op deze ranch in Zuid-Afrika.

The Platinum Rhino Project

John Hume is al jarenlang eigenaar van de Zuid-Afrikaanse ranch die hij het Platinum Rhino Project heeft genoemd. Deze boerderij in het wild is de thuisplaats van 1.993 neushoorns, 213 buffels, vijf nijlpaarden, zeven zebra’s en 11 giraffen. Met het enorme stuk land van de ranch probeert Hume hiermee de dieren te beschermen, gezien jagers niet in dit soort reservaten mogen jagen.

Maar na jaren werken en $ 150 miljoen lichter te zijn om deze dieren te helpen, wordt het tijd voor een nieuwe eigenaar: een dierenliefde ‘miljardair’ om precies te zijn. Het runnen van de boerderij als deze is namelijk een tijd-, geld- en energieverslindende onderneming waar ongeveer 100 werknemers aan participeren. Daaronder vallen dierenartsen, rangers en bewakers om de dieren te beschermen tegen stropers, maar er gaat ook geld naar een helikopter voor luchtpatrouilles en dagelijkse onderhoudskosten.

In totaal kunnen die kosten oplopen tot wel $ 10.000 per dag.

“Ik was toen rijk. En nu ben ik dat niet.”

De schoondochter van John Hume, Tammy Hume, vertelde dat omdat hij er niet in was geslaagd een wereldwijd verbod op de verkoop van neushoornhoorn te krijgen, de enige optie was om de ranch te veilen. “Neushoorns zijn underdogs. Ze hebben de minste kans om de stroperij te overleven,” vertelt Hume tegen de Daily Maverick. Hij weet niet zeker wat de neushoorns hem hebben gekost, maar het gaat richting de miljarden dollars. “Ik was toen rijk. En nu ben ik dat niet.”

Toch blijft zijn passie voor de bescherming van de dieren bestaan en hij hoopt het stokje door te kunnen geven aan een nieuwe dierenliefhebber. “Met 200 neushoorns die per jaar worden geboren, heeft het project de kracht om een ​​significant verschil te maken en de afnemende neushoornpopulaties op het Afrikaanse continent te ondersteunen,” legt Hume uit.

Ranch te koop voor $ 10 miljoen

Als het niet lukt om de ranch aan iemand te verkopen, zien ze nog maar één oplossing. “De enige echte optie die voor ons openstaat, is om het project te ontbinden. Dus breek het af, verkoop de neushoorns stukje bij beetje en dat broedvermogen zal voor altijd verdwenen zijn,” zegt Tammy Hume. Zij zien $ 10 miljoen om de levens van duizenden dieren te redden als een makkelijke uitgave voor verschillende miljardairs.

De veiling is inmiddels gesloten en de organisatie houdt op Facebook mensen op de hoogte. Dus als u interesse heeft om te weten hoe de veiling is gelopen, dan kunt u de Facebook-pagina van Platinum Rhino bezoeken.