Het horlogemerk Rolex is een populair merk voor uurwerken wereldwijd. Echter is het door het dure prijskaartje niet voor iedereen beschikbaar. Mede daarom ontstaan er steeds meer namaak horloges, die steeds realistischer beginnen te lijken. Zelfs experts hebben moeite om de echte van de neppers te scheiden.

Steeds meer namaak-Rolexen

De markt van nep-luxe-uurwerken neemt de laatste tijd alarmerend toe. Daarvan blijkt maar liefst de helft om nep-Rolex horloges te gaan. In een interview met Bloomberg liet de CEO van Watchfinder & Co., Arjen van de Vall, weten dat bijna 10% van de tweedehands high-end horloges die vorig jaar van verkopers werden ontvangen, namaak bleek te zijn tijdens hun strenge authenticatieproces.

Watchfinder schat dat er elk jaar ongeveer 40 miljoen nephorloges worden gemaakt. “Rolex is het meest ambitieuze luxe horlogemerk en de grootste vraag, vandaar dat het het meest gerepliceerd wordt”, beweerde van de Vall.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ROLEX (@rolex)

Nep-horloges lijken ‘steeds echter’

Van de Vall geeft aan dat de specialisten van Watchfinder ooit in staat waren om 80 % van de vervalsingen direct te herkennen. Echter kan nu slechts 20 % visueel nog worden geïdentificeerd als vervalsingen, doordat het niveau van de verfijning van details in de vervalsde horloges steeds hoger wordt. Sommige replica’s zijn zo overtuigend dat de meeste experts ermee voor de gek kunnen worden gehouden.

Verder geeft Van de Vall aan dat de werknemers nu meer gedetailleerde inspecties moeten uitvoeren. Zo zouden ze onder andere horlogekastdeksels moeten openen en bewegingen controleren om de high-end replica’s te kunnen identificeren.

Bent u geïnteresseerd in het verzamelen van tweedehands Rolexen en maakt u zich hier zorgen om? Rolex is druk bezig om de namaak de kunnen uitsluiten. Zo is het horlogemerk vorig jaar begonnen gecertificeerd programma voor tweedehands horloges. Hiermee zouden tweedehands horloges die via geautoriseerde dealers worden verkocht, geauthenticeerd worden.

Echter is Rolex uiteraard niet het enige luxe horlogemerk dat wordt getroffen door deze ‘namaak-tsunami’. “Je ziet replica- of kloonhorloges, horloges van zeer, zeer hoge kwaliteit, van vrijwel alle grote luxemerken,” zei van de Vall. De namaak-horlogemakers zagen uiteraard hun kans dankzij de enorme vraag naar luxe horloges en het slinkende aanbod. De markt is het afgelopen jaar afgekoeld vanwege de groeiende economische onzekerheden, maar hij leeft nog altijd onder de échte luxe horlogefans.

Wilt u dus voorkomen dat u wordt getroffen door de namaak-tsunami? Let dan op bij de luxemerken wat zij tegen het probleem doen en koop geen horloge online zonder écht zeker te zijn dat het om het echte werk gaat.