Als men eenmaal de status van ‘beroemdheid’ of ‘multimiljonair’ heeft bereikt, is bescherming meestal noodzakelijk. Daarom huren veel welvarende mensen een bodyguard of ‘persoonsbeschermer’ in. Deze zijn gespecialiseerd in het beschermen van belangrijke mensen en hebben intensieve trainingen voor allerlei situaties doorstaan.

Kan iemand zomaar bodyguard worden?

Persoonsbeveiliger voor een beroemdheid worden kan niet zomaar. In elk land zijn er verschillende kwalificaties en certificaten die behaald moeten worden. Het kan dus zomaar zijn dat als u hier een opleiding tot bodyguard gevolgd hebt, deze niet geldig is in een ander land, omdat daar andere regels gelden.

Om in Nederland een bodyguard te worden, zult u eerst een jaar lang een fulltime opleiding aan de politieacademie moeten doen. Na deze intense training kunt u intern doorstromen naar de opleiding bodyguard. Hier moet u wel minimaal niveau 3 van agent hebben behaald. Van buitenaf kan ook gesolliciteerd worden, maar dan moet men meestal een vmbo-t, havo of mbo 3 diploma hebben behaald en daarnaast vijf jaar werkervaring hebben.

Het is een gevaarlijk beroep, aangezien een bodyguard een belangrijk persoon moet beschermen. Kosten wat het kost. Vaak moet een persoonsbeveiliger zichzelf in gevaar brengen om zijn cliënt te kunnen helpen. De training die ze ontvangen is er om ze voor te bereiden op allerlei situaties, zoals aanvallen, pogingen tot geweld of andere gevaarlijke situaties. Ze moeten onder druk juist kunnen handelen, geduldig zijn en sterk in hun schoenen staan. Het is zeker geen beroep dat voor iedereen is weggelegd.

Succesvolle Nederlandse bodyguard

Er zijn een aantal Nederlanders die groot zijn geworden als bodyguards. Een goed voorbeeld daarvan is Bertus Holkema. Hij verdedigde ooit het doel van voetbalclub SC Cambuur, maar draaide de knop om en groeide uit tot de persoonlijke beveiliger van grootheden als wijlen voetballegende Pelé, zangeres Madonna, wijlen Prince, rocklegende Mick Jagger, artiest Robbie Williams en acteur Sylvester Stallone.

Zo gaan bodyguards te werk

Om hun cliënt te beschermen, zijn bodyguards de hele dag in de weer potentiële dreigingen. Ze moeten meegaan naar evenementen om daar de situatie te kunnen verkennen. Daarnaast dienen ze ruimtes beschermen waar de cliënt zich in bevindt, in de buurt blijven van de cliënt en verdachte mensen in de gaten houden. Het is een baan die uiterste concentratie vereist.

Zodra er een dreiging plaatsvindt, zal een bodyguard zeer snel moeten anticiperen en reageren op de situatie. Zo zal hij zichzelf tussen de dreiging en zijn cliënt moeten plaatsen, mogelijke wapens ontmantelen en zorgen dat de dreiging niet bij de cliënt in de buurt komt.

Ze hebben verschillende rollen die ze moeten vervullen. Zo kunnen ze een bestuurder van een voertuig van het cliënt zijn, ruimtes inspecteren op mogelijke afluisterapparatuur of wapens en strategieën samenstellen om een cliënt zo veilig mogelijk een gebouw in te krijgen. Dit alles ligt aan wie hun cliënt is en wat de risico’s op hun veiligheid kunnen zijn.

Kosten van persoonsbeveiliging

Bij een beroemdheid zal een bodyguard zijn cliënt bijvoorbeeld van nieuwsgierige journalisten moeten beschermen, terwijl een persoon met hoger risico, zoals politici en ondernemers,  beschermd moet worden tegen een potentieel geweldige aanvaller.

Het inhuren van bodyguards is in ieder geval niet goedkoop. Voorbeeld: Meta gaf in 2021 bijvoorbeeld $ 27 miljoen uit aan de beveiliging van CEO Mark Zuckerberg. Dat is geen uitzonderlijk bedrag. Om Chief Operating Officer Sheryl Sandberg te beschermen, werd zo’n $ 9 miljoen stukgeslagen.