De fatbikes die de laatste tijd de markt overnemen, blijken niet alleen populair onder de stadsgangers en fietsliefhebbers. Ook het criminele circuit heeft de fiets met brede band ontdekt. In moordend tempo worden deze fietsen in de busjes van de criminelen geladen, om nooit meer gezien te worden door de originele eigenaar. De ANWB waarschuwt fatbike-bezitters en stopt met het verzekeren van dit type fiets.

Wat is een fatbike?

Een elektrische fiets met brede banden, het klinkt misschien niet als een heel bijzonder concept. Maar de gloednieuwe ‘fatbikes’ waar we mensen mee door de stad zien zoefen zijn toch wel echt een bijzonder vervoersmiddel om te aanschouwen. En niet alleen dat, ze zijn ook nog eens razend populair.

Fatbike

De fietsen hebben – net als vele gewone elektrische fietsen – een begrenzing van 25 kilometer per uur, maar vele fatbike-bezitters weten hun fietsje op te voeren tot soms wel 45 kilometer per uur. Het is een ideale fiets om de stad mee door de crossen, maar ook voor langere afstanden is deze fiets erg handig.

ANWB waarschuwt voor diefstal fatbikes

Die populariteit onder fatbikes brengt ook een nieuwe golf aan criminaliteit met zich mee. Er werd door het criminele circuit al volop gefocussed op elektrische fietsen, maar nu zijn de fatbikes ook aan de beurt. De ANWB geeft aan dat de diefstalcijfers ‘extreem hoog’ zijn, vooral in Amsterdam. In een interview met de NOS stelt Floor van Workum, hoofd van Verzekeren, het volgende: “In Amsterdam is de kans dat je fatbike wordt gestolen 90 %.”

De ANWB heeft daarom zelfs besloten om de verzekeringen van de fatbikes stop te zetten. De organisatie geeft aan dat het besluit nodig is om fietsverzekeringen betaalbaar te houden. Per 6 september is het niet meer mogelijk om een verzekering voor uw fatbike af te sluiten. De ANWB is van plan verder te onderzoeken hoe de fatbikes in de toekomst toch op een verantwoordelijke manier verzekerd kunnen worden.